Smjena Durakovića 16. septembra? - Idu u nešto što će definitivno dovesti do blokade općinske vlasti

asd
Kolegij SO Srebrenice uvrstio je na dnevni red tačku kojom traži smjenu predsjednika ovog zakonodavnog tijela, a Duraković poručuje da je to put u blokadu

Redovna Sjednica Skupštine opštine Srebrenica zakazana je za 16. septembar, a na dnevnom redu je i smjena aktuelnog predsjednika SO Srebrenice Ćamila Durakovića. Srpske stranke koje predvodi SNSD poručuju da Durakovića smjenjuju zbog izazivanja netrpeljivosti u Srebrenici, dok Duraković odgovara da ove stranke žele vlast bez Bošnjaka, što će dovesti do definitivne blokade općinske vlasti.

- Srpske stranke su stavljanjem moje smjene na dnevni red pokazale volju da idu u nešto što će definitivno dovesti do blokade općinske vlasti. Ne znam zašto im je to u interesu, ali to će se definitivno desiti, jer Klub Koalicije Moja adresa Srebrenica i DF su jasno poručili da drugog bošnjačkog kandidata za mjesto predsjednika SO neće biti, govori nam Duraković.

Prema zakonu o lokalnoj upravi, u općinama gdje je načelnik iz reda srpskog naroda, nužno je da predsjednik predstavničkog tijela bude iz reda drugog naroda, u ovom slučaju bošnjačkog. Bez bošnjačkog predsjednika SO Srebrenica, vlast u ovom gradiću neće moći biti formirana.

Ovo, čini se, ne smeta srpskim strankama, koje i dalje imaju namjeru držati se zajedno u odluci da smijene Durakovića.

- Smjena Durakovića ide, to je definitivno, i to je jasno nakon odluke da se ta tačka stavi na dnevni red, mada niko ne može predvidjeti kako će ko glasati. S ovim je sva ta priča postala stvarnost i SDS i dalje ima stav da će stati uz većinu, odnosno uz druge srpske stranke koje su odlučile krenuti u ovu smjenu. Ne želim prejudicirati kako će glasanje proći, ali definitivno postoji volja da se ovo provede do kraja, kazao nam je Momčilo Cvjetinović, predsjednik lokalnog SDS-a.

Srpske stranke od početka nisu željele Durakovića za predsjednika, ali je SNSD kao koalicioni partner bošnjačkih stranaka glasao za njegovo imenovanje.