Smjena ministra Košarca bez podrške u državnom parlamentu

košarac
Opozicija je smjenu Staše Košarca zatražila nakon snimka s privatne zabave u Sarajevu u vrijeme pandemije korona virusa.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici nije prihvatio inicijativu za smjenu državnog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca.

Od prisutnih 39 zastupnika, "za" njegovu smjenu glasalo je 13 zastupnika, 15 ih je bilo protiv, a 11 suzdržano, javila je Fena.

Opozicija je smjenu Košaraca zatražila nakon što je objavljen snimak sa jedne privatne zabave u Sarajevu u vrijeme pandemije korona virusa, na kojoj je prisustvovao i Košarac.

Košarac je zajedno sa još 15 osoba tog 5. maja, u vrijeme pandemije korona virusa i mjera zabrane okupljanja na javnim mjestima, prisustvovao rođendanskoj zabavi ljekara Jusufa Šabanovića, koji je u međuvremenu razriješen dužnosti šefa Opšte i abdominalne hirurgije Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Zabranu je prekinula sarajevska policija, a gostima su izdani prekršajni nalozi.

Kritike opozicije

Protiv smjene ministra Košarca su na sjednici Parlamenta u srijedu bili zastupnici iz njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) te Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH). Protiv smjene je bila i zastupnica Saveza za bolju budućnost (SBB BiH) Edita Đapo. 

Suzdržani su bili zastupnici iz Stranke demokratske akcije (SDA), te članovi Kluba Demokratske fronte (DF) Vlatko Glavaš i Enver Bijedić.

Za smjenu Košarca glasali su zastupnici iz opozicione Socijaldemokratske partije (SDP BiH), Srpske demokratske stranke (SDS), Naše stranke (NS) i Partije demokratskog progresa (PDP).

Jedna od potpisnica inicijative za smjenu Košarca, zastupnica Mirjana Marinković-Lepić iz Naše stranke je kazala da je takvo ponašanje ljudi koji su u vrhu izvršne vlasti potpuno nedopustivo u jeku pandemije i najžešćih mjera zaštite koje su propisane od strane kriznih štabova.

"Ono što je mene potpuno šokiralo je da poznati sarajevski ljekar slavi rođendan u restoranu, da mu prisustvuje član naučnog tima za borbu protiv širenje pandemije, kao i državni ministar, a imali smo priliku da vidimo i video o proslavi Vaskrsa zamjenika ministra Siniše Ilića", navela je ona.

Smjena zamjenika ministra civilnih poslova

Uz Košarca zatražena je i smjena zamjenika ministra civilnih poslova BiH Siniše Ilića, koja je dobila opštu, ali ne i potrebnu entitetsku većinu glasova, tako da će biti upućena Kolegiju Doma na usaglašavanje.

Smjena Ilića zatražena je jer je u vrijeme vanrednog stanja u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, u noćnim satima tokom vaskršnjih praznika organizovao šire okupljanje i slavlje kod svoje kuće, suprotno mjerama za suzbijanje pandemije korona virusa i sprečavanje širenja zaraze.

"Ovakvim ponašanjem se šalje potpuno pogrešna poruka građanima, a to je da se političke elite mogu ponašati kako žele i da za njih zakoni ove zemlje ne vrijede", rekla je Marinković-Lepić.

Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ranije je najavljivao kraj političke karijere Košarca unutar SNSD-a, ali je takvu retoriku vrlo brzo ublažio.

"SNSD je povrijeđen činjenicom da je Košarac bio na nekom skupu", rekao je Dodik, a kao sankcije naveo da je SNSD-u predloženo da u sljedeća dva kruga, što se tiče SNSD-a, Košarac ne može biti kandidat na izborima. 

Sam Košarac prije nego je njegov slučaj uopće i dospio pred državni parlament ponudio je ostavku, objašnjavajući da je svjestan propusta koji je napravio, dodajući da se na zabavu odazao isključivo jer je je organizator zabave, Jusuf Šabanović njegov kućni prijatelj.