Smjena Zukana Heleza i službeno propala: Da li slijede blokade?

3232
Sve i kada bi HDZ i stranke okupljene oko SNSD-a podržali smjenu Zukana Heleza, oni u Predstavničkom domu imaju skupa 12 zastupnika od 42

Zastupnici SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine uputili su prije nekoliko dana inicijativu za smjenu ministra odbrane BiH Zukana Heleza zbog izjava da na području entiteta RS postoje ruski vojni kampovi za obuku.

 

Izjave Heleza je prvo demantovala OSA, koja je proslijedila informaciju Vijeću ministara da nema nikakve dokaze koji potvrđuju te tvrdnje, a onda je navode negirao i EUFOR.

Trojka je bila protiv smjene Zukana Heleza, pa je njegova smjena bila u rukama HDZ-a i SDA, jer samo tako, uz predlagača SNSD, je mogla postojati potrebna i entitetska i opća većina iz oba entiteta kako bi ova smjena uspjela proći.

Realna mogućnost

Iako je prije nekoliko dana delegat SDA u Domu naroda PSBiH poručio da  Helez treba snositi sankcije ukoliko se ispostavi da je govorio neistine te da ne postoji u tom slučaju razlika između priče iz RS o paradžematima i njegove. Time je otvorio realnu mogućnost da SDA podrži tu smjenu, no Bakir Izetbegović je nakon sjednice Predsjedništva odbacio takvu mogućnost.

 

Kad je u pitanju zahtjev za smjenu ministra Heleza, SDA to neće podržati jer smatramo da cijelo Vijeće ministara treba smjenu. Mislimo da je deplasirano glasati samo za Heleza i mi to nećemo podržati - kazao je Helez.

Podsjećamo, lider HDZ-a Dragan Čović, nakon sastanka s trojkom, kazao je da smjena Heleza nije bila tema, ali nije dao precizniji odgovor šta njegova stranka misli o tim izjavama.

12 zastupnika

Sve i kada bi HDZ i stranke okupljene oko SNSD-a podržali smjenu Zukana Heleza, oni u Predstavničkom domu imaju skupa 12 zastupnika, a za većinu su im potrebna 22 zastupnika. Ni eventualna podrška NES-a i DF-a, koji skupa imaju pet zastupnika ne bi im pomogla.

Tako da je izvjesno da će Zukan Helez i dalje ostati ministar odbrane BiH. No, ono što će predstavljati problem je što je SNSD najavio da će blokirati sve odluke koje je predloži Ministarstvo odbrane, sve dok na čelu tog ministarstva sjedi Zukan Helez.

 

Foto : Avaz