fbpx Smjene u VMRO DPMNE, dio izaslanika pod zaštitom policije

Smjene u VMRO DPMNE, dio izaslanika pod zaštitom policije

Home

Smjene u VMRO DPMNE, dio izaslanika pod zaštitom policije

Dio makedonskih izaslanika koji su glasovali za početak izmjena Ustava Makedonije za promjenu imena države su pod 24-satnom policijskom zaštitom zbog njihove sigurnosti.

Pod policijskom zaštitom zbog prijetnji su ne samo izaslanici opozicionog VMRO DPMNE, koji su isključeni iz stranke jer su podržali prijedlog makedonske vlade, već i izaslanici vladajuće većine, prenijela je Beta.

Međutim, ne navodi se koliko je izaslanika pod zaštitom, od 80 koji su glasovali za početak ustavnih izmjena u skladu s dogovorom s Grčkom.

Kako mediji navode, Centralni komitet VMRO DPMNE, opozicione stranke u Makedoniji smijenio je potpredsjednika stranke Mitka Janceva i člana Izvršnog komiteta Kostadina Bogdanova i isključio nekadašnje visoke funcionere Sašu Mijalkova i Nikolu Todorova.

"Zbog djelovanja protiv interesa VMRO DPMNE, ali i Makedonije, Jancev i Bogdanov su razriješeni stranačkih funcija, a za Mijalkova i Todorova je od matičnih općinskih komiteta zatraženo da povedu disciplinski postupak i da ih isključe iz stranke", rekao je potpredsjednik stranke Aleksandar Nikoloski novinarima oko polnoći u ponedjeljak, nakon četvorosatne sjednice Centralnog komiteta.

Prema pisanju medija, premijer Makedonije Zoran Zaev je u petak uvečer, odmah nakon glasanja u parlamentu, obećao grupi od osam izaslanika koalicije VMRO DPMNE da će biti zaštićeni zajedno sa svojim obiteljima.

Podsjetimo da je Makedonsko Sobranje u prvom čitanju izglasalo je u petak uvečer s 80 glasova "za", bez uzdržanih i "protiv", odluku o pristupanju izmjenama Ustava te zemlje.

Te promjene bi trebalo da omoguće primjenu Prespanskog sporazuma, koji su početkom srpnja potpisali predstavnici Grčke i Makedonije.

Na osnovu Prespanskog sporazuma ta bivša jugoslovenska republika bi ubuduće trebalo da se zove Republika Sjeverna Makedonija.

Topic
Objavio: Tue, 23/10/2018 - 10:21
Back to top