Smrt fašizmu, sloboda ljubavi: U Sarajevu završena treća bh. Povorka ponosa

.
Završena je Treća bh. povorka ponosa u Sarajevu. Uz jake mjere obezbjeđenja oko 1.000 građana pridružilo se borbi za prava LGBTIQ+ osoba u Bosni i Hercegovini. Ovogodišnja povorka održala se pod motom “Porodično okupljanje”, a okupljeni su skrenuli pažnju na značaj podrške porodice Queer osobama.

- Dosta je nasilja i diskriminacije. Nećemo odustati od borbe koju vodimo. Raduju me hiljade ljudi u Sarajevu – smrt fašizmu, sloboda ljubavi, rekla je pred sam početak jedna od organizatora sarajevske Povorke ponosa, Lejla Huremović.

Dok su su učesnici šetali ulicama grada čule su se pjesme Aj Carmela i O, Bella Ciao.

Povorka se kretala ulicama Maršala Tita i Zmaja od Bosne do bine koja je postavljena između Historijskog i Zemaljskog muzeja.

S pozornice prisutnima, ali i vlastima u BiH, upućena je danas poruka kako se za svakog stanovnika naše zemlje moraju osigurati ista prava.

Dina Bajrektarević, jedna od organizatorica Povorke ponosa iz Tuzle, u govoru naglasila je da je ljubav, podrška i razumijevanje ono što čini porodicu.

- Sretna Povorka ponosa Bosna i Hercegovino! Neka je borbena i vesela. Hvala vam svima od srca i duše što ste bili s nama i pokazali solidarnost kada smo nailazili na razne barijere. Hvala vam što ste bili uz nas i kad smo se suočavali s institucionalnom homofobijom. Hvala što ste i danas s nama i stvarate narativ da ljubav i podrška čine veliko porodično okupljanje, poručila je Dina Bajraktarević, a potom dodala:

- Moj problem leži u društvu među zakonima institucijama koje ne prepoznaju sve porodice kao validne. Evo nas ispred vas van naša četiri zida. Pokazujemo da život nije i ne može da se svede na ta četiri zida. Tu smo i ne idemo nikuda. Svi kordoni policije, betonske ograde znače četiri zida. Otvorite povorku ka našim komšijama i komšinicama. Pokažite da ste za slobodu i poštivanje svih ljudskih prava. Prestanimo okretati glavu od nasilja svakog oblika. Želimo graditi sigurno budućnost za sve LGBTIQ+ osobe, naglasila je Bajraktarević.

Podvukla je kako se porodice pronalaze u svim oblicima kao što su homoseksualne, heteroseksualne porodice, porodice s usvojenom djecom i da su to porodice koje povezuje isključivo i samo ljubav

Okupljenim su se obratili i članovi organizacionog odbora Azra Ćulov i Branko Ćulibrk.

- Mi ove godine ne osvajamo samo ulice, osvajamo i bine i klubove. Zajedno s najdražim i najbližim članovima porodice otvoreno i slobodno pokažite koliko ih volite, poručila je Ćulov.

- Želimo vam dobrodošlicu na najveselije, najinkluzivnije porodično okupljanje u BiH. Zadovoljstvo mi je da kažem da smo konačno dugu vratili na pravo mjesto. Danas porodice pronalazimo u svim oblicima, heteroseksualne, istospolne, porodice s usvojenom djecom, jednoroditeljskom i sve druge, kazala je Ćulov.

Preponosna sam što stojim ovdje, poručila je Anisa Pračić-Šehić.

- Sanjam i vjerujem da će naša Povorka jednog dana biti proslava borbe za prava koja ćemo ostvariti. Sanjam da više neće postojati porodice koje odbacuju svoju djecu jer su LGBTIQ+. Kada znate da se prava uzimaju kao švedski sto, kada znate da sve ulice nisu podjednako slobodne za sve, zato ističemo zahtjeve. Zakoni su diskriminatorni i restriktivni. Nisu usklađeni sa evropskim vrijednostima. To nije sloboda, to je ograničavanje slobode. Postoji strepnja da će se donijeti strožiji zakon. Zahtijevamo da se hitno donese Zakon o javnim okupljanjima u skladu sa pozitivnim vrijednostima. Zahtijevamo da se donese Zakon o istospolnim partnerstvima. Zahtijevamo donošenje Zakona o rodnom identitetu, istakla je danas Anisa Pračić-Šehić.

Nakon održanih govora, Baletni ansambl Narodnog pozorišta Sarajevo predstavio je svoj nastup uz modernu rock i pop muziku.

Treća bh. povorka ponosa protekla je bez incidenata.

LGBT+ zajednica smatra da Bosna i Hercegovina kasni za zemljama regiona kada je u pitanju donošenje zakona koji bi štitili njihova prava. Ukazuju na to da Bosna i Hercegovina nema zakon o istospolnom partnerstvu, ali ni zakon o rodnom identitetu.

 

Foto:Arhiv