Četvero mrtvih od gripe u Srbiji, zaraza na vrhuncu

Od početka sezone gripe u Srbiji su preminula četiri pacijenta, a epidemiolozi kažu da je zaraza trenutačno na vrhuncu te da je odziv stanovništva na cijepljenje protiv gripe bio među najvećima u posljednjem desetljeću.

Prema službenim podacima Instituta za nacionalno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut objavljenima na kraju četvrtog tjedna siječnja, od početka sezone u Srbiji je prijavljeno 68.516 slučajeva gripe ili oboljenja sličnih gripi, što je za oko 10 posto više nego u istom razdoblju 2018. 

Stručnjaci Instituta, unatoč tim podacima, procjenjuju da je epidemiološka situacija u Srbiji "stabilna i sukladna s kretanjem bolesti" u ovom dijelu sezone.

U Srbiji su dosad registrirani virusi tipa A - H1N1 i H3N2, ali su i jedan i drugi obuhvaćeni cjepivom predviđenim za ovu sezonu.

Prema službenim podacima na kraju siječnja, od posljedica gripe u Bosni i Hercegovini preminule su 22 osobe, dok je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) do 27. siječnja registrirao 45 umrlih od posljedica gripe i komplikacija izazvanih virusom gripe, piše Hina.hr.