Snažno nevrijeme pogodilo Austriju i Sloveniju, u četvrtak osvježenje i u BiH

nevrijeme
Snažna oluja koja je došla iz sjeverne Italije i Austrije stigla je do Slovenije i kreće se ka Hrvatskoj.

 

Meteorolozi upozoravaju da uz veoma jake udare vjetra, grad i pljuskove mogu se stvoriti i vodene bujice. U međuvremenu, oluje slabe u sjevernoj i sjeveroistočnoj Sloveniji, a izdato je crveno upozorenje

Slovenačka uprava za zaštitu i spašavanje pozvala je sve one koji borave na otvorenom da se što prije povuku na sigurno.

"Mole se svi koji provode vrijeme na otvorenom (kampovanju) da se što prije povuku u sigurno sklonište, dalje od objektivnih opasnosti, posebno između 18 i 21 sat", upozorava Uprava za zaštitu i spašavanje.

Slovenačka agencija za okoliš (ARSO) je u početku izdala najviši nivo upozorenja za sjeverozapad i sjeveroistok zemlje, ali ga je kasnije proširila na cijelu državu.

Na pojedinim stanicama u Austriji udari vjetra dosezali su između 100 i 160 kilometara na sat. U slovenačkom Kobaridu je izmjeren udar vjetra od 121 kilometar na sat, a u Tolminu 141 kilometar na sat, prenosi Vreme Tolmin.

Nevrijeme je praćeno brojnim udarima gromova kao i kratkotrajnim pljuskovima sa gradom.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, prema prognozi FHMZ-a, sutra (srijeda) veći dio dana će preovladavati pretežno sunčano i vruće.

Uz jači razvoj oblačnosti od poslijepodnevnih sati i tokom noći na četvrtak lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom su mogući u sjevernim, centralnim i istočnim područjima Bosne.

Izgledni su obilniji pljuskovi i lokalna pojava grada. Vjetar slab do umjerene jačine većinom jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 21°C, na jugu zemlje do 26°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 33 i 39°C.

U četvrtak u Bosni djelomično vedro i nestabilno vrijeme. Jače grmljavinsko nevrijeme se očekuje u jutarnjim satima, s tim što lokalnih pljuskova može biti veći dio dana.

U Hercegovini i jugozapadu Bosne bi se zadržalo pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine, u Hercegovini i jugozapadu Bosne jugozapadnog smjera. U većem dijelu Bosne vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20°C, na jugu zemlje do 25°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 32°C, na jugu zemlje od 34 do 38°C.

U petak u Bosni djelomično vedro. U drugom dijelu dana širom Bosne se očekuju pljuskovi i grmljavina. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine većinom jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima Bosne vjetar sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 19°C, na jugu zemlje od 21 do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 33°C, na jugu zemlje od 34 do 38°C.

Foto: 24ur