Snježne padavine uzrokovale brojne probleme u Velikoj Kladuši

servisne
Nove servisne informacije.

 

Prema informaciji iz JKUP „Komunalije“, Zimska služba ovog preduzeća je na terenu te će se danas čišćenje puteva od snijega vršiti po prioritetima. Apeluju na vozače da se prilagode novonastalim uslovima za vožnju, da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog obilnih padavina doći će do poremećaja u odvozu otpada na pojedinim relacijama. Sve one relacije na kojima se ne izvrši odvoz otpada u toku dana isti će se vršiti u sljedeći ponedjeljak. Pozivaju građane na strpljenje.

Zbog snježnih padavina, angažovani su i velikokladuški vatrogasci. Naime, jutros su od 05.12h do 07.00h uklanjali drvo sa puta u Todorovu, a prema informaciji koju nam je jutros prenio dežurni Grahović, još tri takve intervencije na području općine su u toku.

Snježne padavine uzrokovale su probleme i u elektronapajanju. Bez električne energije je dio naselja od Donje Slapnice do Golubovića, zatim Todorovo, Čelinja, Mrcelji, Elezovići, Veinac 1, 2 i 3, te naselje oko škole Crvarevac.

Službenici Policijske stanice Velika Kladuša bilježe jednu saobraćajnu nezgodu u kojoj nije bilo povrijeđenih lica. Javni red i mir nije narušavan. Krivičnih djela nema prijavljenih.

Isporuka pitke vode je stabilna, kažu nam u JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Iz Hitne službe Doma zdravlja saznajemo da se za pomoć obratio 41 pacijent kojima su pomoć ukazali doktori Ajla Husić i Abdulah Fazlić. Nije bilo upućivanja na dalje liječenje.

U zapadnoj i centralnoj Bosni pada snijeg ponegdje jačeg inteziteta i zadržava se na kolovozu. Posebno upozoravamo na dionice u višim planinskim predjelima, gdje ga na kolovozu ima do 5 cm.

Na putnim pravcima Ripač-Bosanski Petrovac, Drvar-Bosanski Petrovac, Risovac-Blidinje-Posušje, Kupres-Šuica-Livno, Glamoč-Mlinište, kao i na putevima na području Bosanskog Grahova dodatne poteškoće vozačima pričinjava jak vjetar, koji stvara snježne nanose. U ostalim područjima kolovoz je mokar i mjestimično klizav. Na području Odžaka magla smanjuje vidljivost do 100 metara. Tokom dana, zbog temperaturnih inverzija, povećana je opasnost od odrona kamenja na kolovoz.

Apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna. Zbog zimskih uslova vožnje, na GP Izačić na snazi je zabrana kretanja za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

Danas oblačno vrijeme sa susnježicom i snijegom. U nizinama će padati i kiša. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 1 i 5, na jugu zemlje do 10 stepeni.

Nastavlja se period lošijih biometeoroloških prilika. Niske temperature većim dijelom dana i dalje će predstavljati problem za osjetljive osobe, naročito hronične bolesnike sa kardiovaskularnim tegobama i astmatičare. Neophodno je posvetiti pažnju adekvatnom odijevanju i zaštiti od hladnoće, te se ne izlagati pretjeranim aktivnostima.