SNSD i HDZ osporavaju Cikotića za ministra, a "zaboravili" kako su ga podržali 2007.

ddddd
Kandidatura Selme Cikotića (SDA) za novog ministra sigurnosti BiH, koji bi na ovoj funkciji trebao nasljediti Fahrudina Radončića (SBB) izazvao je prve reakcije SNSD-a i HDZ-a odnosno HNS-a.

Iz oba ova tabora navode da imenovanje Cikotića, čija je kandidatura zvanično dostavljena predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji (SNSD), neće baš tako glatko ići.

Dok lider SNSD-a Milorad Dodik tvrdi da se Cikotić "nedavno oglasio s nekim novim zbornikom koji je autor u kojem se veoma loše konotira srpski narod i ocjenjuje se kao agresorski", iz HNS-a kojeg predvodi Dragan Čović mu poručuju da treba reći "pravu istinu o sudbini odvedenih i ubijenih zarobljenih Hrvata Bugojna".

I dok se ova osporavanja, očigledno, dešavaju zbog određenih neraščišćenih računa na državnom nivou na relaciji SNSD-SDA-HDZ, valja podsjetiti da Selmo Cikotić strankama koje predvode Dodik i Čović, očito, nije smetao 2007. godine.

Tada su naime svi SNSD-ovi i HDZ-ovi zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta BiH glasali za Cikotića kao člana Vijeća ministara BiH, preciznije kao ministra odbrane. Tako je Cikotić u februaru 2007. postao član Vijeća ministara kojeg je predvodio Nikola Špirić (SNSD). 

Kada je riječ o kadrovima SNSD-a, u tom Vijeću ministara bili su još i Sredoje Nović te Slobodan Puhalac, a zajedno sa Cikotićem su od HDZ-ovih kadrova u Vijeću ministara bili Dragan Vrankić i Bariša Čolak, kao i Božo Ljubić koji je danas predsjednik Glavnog vijeća HNS-a.

Istini za volju, valja podsjetiti da je tada bugojanski odbor HDZ-a osporavao Cikotićevo imenovanje, pa su nakon toga progutali "gorku pilulu" knakon saznanja da je prošao u Parlamentu BiH.

"Najbolnije je od svega toga što su i hrvatski zastupnici svih stranaka s hrvatskim predznakom glasovali u 'paketu' i za Selmu Cikotića. Za te naše zastupnike glasovali smo i mi, bugojanski Hrvati, pa je njihov stav u Parlamentu sol na ranu nama svima", saopćili su tada iz bugojanskog HDZ-a.