Sobotka: Odmor i porodične posjete ovog ljeta će dobro funkcionisati

asd
Prošlog ljeta Zapadni Balkan bio je područje rizično područje za građane Austrije. Austrijska vlada savjetovala je da se ne putuje u tu regiju, no mnogi su ljudi odlazili na odmor ili u posjetu obiteljima. Istraživanja su pokazala da su neke klastere u Austriji stvorili povratnici iz ovih regija pa se u Austriji povela velika rasprava o tome je li virus u Austriju prošlo ljeto ‘uvezen’ s tih područja.

Pred ovogodišnje ljeto u Austriji vlada drugačije raspoloženje, a situaciju olakšava i sve veća procijepljenost stanovništva. Predsjednik Nacionalnog vijeća Wolfgang Sobotka (ÖVP) u intervjuu za APA-u naglasio je da će vjeruje da će ovi ljetni praznici ili obiteljske posjete Balkanu proći će bez problema. “Siguran sam da će to uspjeti”, rekao je Sobotka.

Sobotka je u petak u radnu posjetu primio svoga srpskog kolegu Ivicu Dačića, a jedna od tema bilo je i međusobno priznavanje potvrda o cijepljenju. Neka cjepiva koja su korištena u Srbiji nisu priznata od strane EMA-e. Jedno od njih je i cjepivo Sputnik V.

“Mi bismo odmah dopustili Sputnjik, ali naravno, čekamo da EMA odluči”, rekao je Sobotka. Dačić je izrazio je nadu da će Austrija što prije otvoriti svoje granice cijepljenim ljudima iz Srbije.