Sobranje danas o izmjeni Ustava i promjeni imena u Republika Sjeverna Makedonija

Poslanici makedonskog Sobranja danas bi trebalo da se izjasne o prijedlogu za početak rasprave o izmjenama Ustava kojim se predviđa promjena imena u Republika Sjeverna Makedonija.

Makedonski mediji izvještavaju da su male šanse da vlast obezbijedi dvotrećinsku većinu potrebnu za ustavne promjene kako bi bio realizovan Sporazum sa Grčkom. 

Nedostaje još najmanje devet poslanika bez kojih je nemoguće pristupiti izmjeni Ustava. 

Poslanici iz vladajuće koalicije predvođene SDSM-om i danas pozivaju svoje kolege iz opozicione VMRO-DPMNE da podrže predložene izmjene i da preuzmu odgovornost za ovu istorijsku odluku, tvrdeći da neće biti štete po državne i nacionalne interese.

Neizvjesno je kako će se pozicionirati VMRO-DPMNE, čija poslanička grupa ne učestvuje na koordinativnim sastancima kod predsjednika parlamenta Talata Džaferija.

Iz VMRO-DPMNE nisu decidno odgovorili da li će prisustvovati plenarnoj sjednici i kako će glasati njihovi poslanika, nego će čekati da vide kako će početi rasprava.

Prema makedonskom Ustavu, potrebno je da dvije trećine poslanika glasa "za" kako bi procedura o izmjeni Ustava bila započeta. U opciji su dvije mogućnosti - da poslanici VMRO-DPMNE učestvuju u debati koja najviše treba da traje 10 dana, ili da napuste skupštinsku sjednicu, pa bi ona trajala najviše dva dana. 

VMRO-DPMNE stoji na stavu da vlast nije obezbijedila dvotrećinsku većinu i da su oni kao poslanička grupa jedinstveni i neće podržati ustavne promjene. Oni se već pripremaju za predstojeće izbore, a na sjednici Izvršnog odbora ive stranke kao moguć datum njihovog održavanja predviđen je 9. decembar. 

Ova stranka će u narednim danima, kako su najavili, početi da definiše i parlamentarne liste na kojima se neće naći veliki dio sadašnjih poslanika i funkcionera iz aktuelnog rukovodstva.

Sjednica parlamenta zakazana je za 11.00 časova, a isto vrijeme je Udruženje građana "Preporod" zakazalo protest ispred zgrade Sobranja.