«SOCIJALISTIČKI STROJ» UVODI CENZURU: Pročitajte nacrt Pravilnika za distribuiranje printanih izdanja u prostorijama IZ-e

hodzic
Sukob Muamera Zukorlića i Mustafe Spahića otkrio je sukob dviju struja odanih bivšem reisu Mustafi Ceriću i sadašnjem reisu Huseinu Kavazoviću, koji bi mogao rezultirati velikim raskolom

Sukob sandžačkog dijela Islamske zajednice na čelu sa Muamerom Zukorlićem i dijela Rijaseta Islamske zajednice BiH, na čelu sa Mustafom Spahićem Mujkijem, „podigao je veliku prašinu“ u medijima. Ali, sudeći prema općem dojmu javnosti on bi mogao imati vrlo kobne posljedice sa epilogom novog velikog raskola unutar glavnih institucija Sabora i Rijaseta Islamske zajednice BiH. Prosto rečeno, radi se o sukobu dvije frakcije koje podržavaju sadašnjeg reisa Huseina Kavazovića, poznati kao „Socijalistički stroj“, i grupacije koja je ostala odana bivšem reisu Mustafi Ceriću.

Kako stvari stoje za sada, izgleda da je reis Kavazović stao na stranu „Socijalističkog stroja“ jer je imenovao Spahića za specijalnog „sejar vaiza“, koji, iako je penzioner, ima pravo javno nastupati diljem svijeta u ime zvaničnih institucija Islamske zajednice, pa tako i u ime samog reisul-uleme. Za sve ovo Spahić ima osiguranu mjesečnu platu, kao što ima pravo uzimati honorare od džemata u kojima gostuje.

Kao što je poznato članovi sabora iz Sandžaka tražili su udaljavanje Spahića sa svih funkcija zbog njegovih klevetničkih istupa, odnosno zabranu prodaje njegovih knjiga koje su ocijenjene plagijatima.

Očito, izazvani takvim drskim odnosom sandžačkih sabornika Uprava za obrazovanje pri Rijasetu, koju vodi Dževad Hodžić, proskribirani pripadnik „Socijalističkog stroja“, uradila je Pravilnik o distribuiranju printanih i drugih izdanja u prostorijama Islamske zajednice.

Sudeći prema nacrtu Pravilnika, ubuduće će se moći distribuirati i prodavati samo ona izdanja za koja određene komisije pri Rijasetu budu dale saglasnost.

Ako se ima u vidu da je i ranije bilo osporavanja od strane Rijaseta nekim intelektualcima da drže predavanja u džematima, posebno u dijaspori, ovo će biti najozbiljniji korak za uvođenje totalne cenzure u Islamskoj zajednici.

Za početak sigurno se više neće prodavati knjige Muamera Zukorlića, dok će Mustafa Spahić moći vaziti u džamijama diljem svijeta.

PRILOG: Nacrt Pravilnika o distribuiranju printanih izdanja u prostorijama Islamske zajednice:

Nacrt Pravilnika o distribuiranju printanih izdanja u prostorijama Islamske zajednice