Softić zahtijeva od Skupštine Srbije da sankcioniše izjavu Vjerice Radete

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Safet Softić uputio je otvoreno pismo predsjednici Narodne skupštine Republike Srbije Maji Gojković povodom iznesenih stavova potpredsjednice Narodne skupštine Srbije Vjerice Radete o smrti Hatidže Mehmedović iz Srebrenice.

"Vjerica Radeta je o rahmetli Hatidži Mehmedović i članovima njene porodice, ubijenim u srebreničkom genocidu, iznijela stav koji po dubini mržnje i želji da se trivijaliziraju počinjeni zločini, odavno nije zabilježen", navodi se u pismu.

Softić smatra da je potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srbije svojom manifestacijom mržnje zatekla čak i "predsjednika RS-a Milorada Dodika i njegove saradnike u liku Rajka Vasića, čije su varijacije na istu temu prethodno također prešutjeli".

"A šutnja je najčešće čin odobravanja učinjenoga. Ovoga puta ne možete i ne smijete šutjeti. Pozivam vas da zaštite dignitet Narodne skupštine Republike Srbije i da se javno ogradite od izjave potpredsjednice Radeta i strogo sankcionišete takvo ponašanje", istakao je Softić.

U protivnom, naglasio je, šutnju će shvatiti kao odobravanje izrečenog stava.

"Očekujem da se o mom pozivu izjasnite u najkraćem roku", navodi se u otvorenom pismu predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Safeta Softića, saopćeno je iz PSBiH.