Šokantna ispovijest Sarajke koja je za par sati morala nabaviti skupi 'Tocilizumab' da bi spašavala mamu koja se liječila od koronavirusa

S

Šokantna ispovijest Sarajke koja je za par sati morala nabaviti skupi ‘Tocilizumab’ da bi spašavala mamu koja se liječila od koronavirusa 

Dunja Grabovac ispričala je šokantnu priču o spašavanju svoje majke koja je ležala na Klinici Podhrastovi i zastrašujućem telefonskom pozivu nakon koje je započela njena očajnička borba da za samo nekoliko sati dođe do spasonosnog, izuzetno skupog lijeka.

Zdravstvo u BiH, kao i ostalim državama regije, funkcioniše na principu solidarnosti, preuzetog iz vremena socijalizma.

Međutim, kada je riječ o liječenju COVID pacijenata, solidarnost zavisi od entiteta, odnosno kantona u kojem pacijent živi. Na to su prvi reagirali iz Nezavisnog bloka koji je zatražio od Vlade FBiH da na listu obaveznog zdravstvenog osiguranja uvrsti lijekove iz svjetskog protokola za liječenje Covid-19, jer trenutno to najvećim dijelom ide na teret samih pacijenata. Također, zatražili su i od kantonalnih vlada da usklade svoje liste sa onom aktuelnom federalnom, jer se na njoj već nalazi jedan od skupih, a potrebnih lijekova koji je važan u ovom Covid stanju- Tocilizumab. Očekuje se da Vlada FBiH i vlade kantona hitno reaguju i prihvate ovu opravdanu inicijativu i prijedloge. 

“Sutradan, nakon što je moja mama smještena na Podhrastove, nazvala me doktorica koja mi je vrlo jasno, kratko i decidno rekla da moram nabaviti lijek Tocilizumab, da je taj lijek skup i da ga trebam donijeti u bolnicu… Ja i ta doktorica uopšte nismo imale dijalog, ona je nazvala, rekla šta je trebala i veza se prekinula. Kod mene je nastala panika, odmah mi se zavrtjelo u glavi – koliko skup, hoću li ja to moći? U tom trenutku i sama sam bila pozitivna na Covid… Krenula je moja potraga za lijekom i, srećom, vrlo brzo sam ga našla u jednoj apoteci u Istočnom Sarajevu, ali su mi rekli da primaju samo gotovinu, da lijeka nemaju trenutno na stanju i da moram donijeti polog da bi ga naručili. Onda sam tako pozitivna morala otići do bankomata, pa odnijeti polog, sreća da sam imala novca, pa se opet vratiti po lijek i odnijeti ga na Podhrastove…”- ispričala je Dunja.

Nakon uznemirujućeg iskustva kroz koje je prošla, Dunja Grabovac je preko Facebooka pozvala druge ljude, koji imaju isti problem, da joj se jave kako bi im pomogla i skratila put neizvjesnosti u traženju lijeka. Za kratko vrijeme javilo joj se 20-tak ljudi koji su također morali kupiti Tocilizumab… Neki su, poput nje, morali izdvojiti 1120 KM, neki puno više, i do 4000 KM, jer im je trebalo više doza ovoga lijeka.

Nakon svega toga, ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić hladno je ustvrdio kako ovaj lijek nema indikacija u liječenju Covida!

Ovo je zastrašujuća priča o borbi za život u zdravstvenom sistemu koji pacijente, nakon višedecenijskog plaćanja zdravstvenog osiguranja, prepušta vlastitom snalaženju… Sve ovo strašno izgleda i pitanje je s kojima će se neke odgovorne vlasti, ali i cijela društvena zajednica morati hitno pozabaviti. 

Foto: Screenshot