Šokantni snimci kampa u Velikoj Kladuši u kojem se migranti doslovno smrzavaju (VIDEO+FOTO)

Jjj

Sinoć je bila još jedna jako hladna noć Krajini. Posebno je bilo hladno onima koji su noć proveli pod otvorenim nebom, u šumi, ispod trošnih šatora. 

U šumi Mikinovac, udaljenoj oko 5 kilometara od centra grada Velika Kladuša ili svega oko 1 kilometar od naselja Polje nalazi se divlji, migrantski kamp, kojega niko od međunarodnih organizacija ne obilazi i ne pomaže. 

U njemu je sinoć, prema riječima jednog od migranata kojeg smo ranije ujutro zatekli budnog, noć provelo 50 migranata, uglavnom iz Bangladeša, a među njima ima i nekoliko maloljetnih osoba. 

Jutros je temperatura bila -6, a sinoć i -12 stepeni na ovom mjestu. 

Bez ikakvih, najosnovnijih uvjeta za život i boravak ovdje, ostavljeni od svih, posebno od organizacija koje se bave podrškom i pomoći migrantima u BiH, ovi ljudi se doslovno smrzavaju i samo je pitanje vremena kad će neki od velikih minusa i početi umirati ovdje. 

Na slikama i video snimkama našeg reportera saradnika možete vidjeti o kako se teškom stanju radi i vjerujemo da će nadležni hitnije reagirati i uputiti se na ovu lokaciju i uključiti se u pomoć i rješavanje i ovoga problema. 

Kriza sa migrantima i situacija koja je odavno postala još jedna politička tema oko koje se lome politička koplja, najčešće između onih koji sjede daleko od Velike Kladuše i Krajine i nemaju svakodnevni dodir sa ovim problemom. 

Dok premijer USK Ružnić, gradonačelnik Bihaća Fazlić i predsjednik Nezavisnog bloka Šepić po ovom pitanju odnosa prema migrantskoj krizi u USK, jasno, jedinstveno i glasno, zastupaju interese naroda Krajine, dotad neki zastupnici izabrani iz Krajine, poput Šemsudina Dedića iz SDA, glasaju protiv zaključaka i rješenja koja su potrebna Krajini i narodu koji ovdje živi. 

Uprkos tome, glas onih koji žele rješenje i stoje na strani svoga naroda je dosta jači i glasniji i pokrenuo je i natjerao značajne predstavnike međunarodne zajednice da se konkretno aktiviraju i trajno rješavaju ovo pitanje na način da se ono ne smije i neće zadržati samo na prostoru Krajine, nego moraju i drugi dijelovi BiH preuzeti dio ovoga tereta i krize. 

VIDEO POGLEDAJTE OVDJE 1

VIDEO POGLEDAJTE OVDJE 2