Sokolački top opet puca i najavljuje vrijeme iftara

Tradicija pucanja iz ramazanskog topa za vrijeme iftara u bivšoj državi je izumrla, a onda je trend kojij je zahvatio cijelu Bosnu i Hercegovinu, došao i u Krajinu. 

Slijedeći primjer ostalih bh gradova koji su odmah nakon rata vratili ovu tradiciju, mještani bihaćke mjesne zajednice Sokolac su 2015. godine došli na ideju da obnove i povrate ovu lijepu tradiciju koja je zadnji put ovdje praktikovana do Drugog svjetskog rata.

Ramazanski top u Sokocu postao je atrakcija koju dolaze gledati kako stari tako i mladi naraštaji. Osim uz ramazan, iz topa se puca i na Bajram kako bi se označio početak bajramskih praznika.

- Ovo je jedna posebna draž zbog čega u narodu postoji jedna izreka koja kaže – Top puče bajram prođe. U našoj tradiciji je da se topom oglašava početak iftara, naravno i ezan i kandilji imaju neku svoju draž, ali čini mi se da je ovo sad donijelo neku svoju posebnu dimenziju. Posebno kada imamo goste na našim iftarima, to im predstavlja neku vrstu specijalnog iftarskog doživljaja. Iz topa pucamo i na Bajram poslje klanjanja Bajram-namaz da označimo početak slavlja - kaže Safet-efendija Begić imam u džematu Sokolac