SpaceX lansirao u svemir najmoćniji turski satelit Turksat 5B

.
Američka kompanija SpaceX lansirala je danas novi turski telekomunikacioni satelit Turksat 5B koji se definira kao najmoćniji turski satelit do sada.

Satelit je lansiran sa stanice Cape Canaveral na Floridi, a nakon lansiranja zvaničnici su saopćili da će Turksat 5B imati mogućnost prijenosa podataka i više od 55 gigabita.

U izradi satelita učestvovala je kompanija Airbus Defence and Space uz doprinos turske domaće industrije. Satelit je iz Francuske prebačen u SAD 29. novembra, a kako je navedeno očekuje se da će trajati više od 35 godina.

Osim Turske, satelit će pokrivati Bliski istok, Perzijski zaljev, Crveno more, Mediteran, sjever i istok Afrike te Nigeriju.

Nakon lansiranja, javnosti se obratio i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan koji je lansiranje satelita opisao kao još jedan trenutak ponosa Turske i turske nacije.

"Danas smo u svemir lansirali Turksat 5B, najmoćniji komunikacioni satelit naše zemlje i satelit najvećeg kapaciteta", rekao je Erdogan.

Turski predsjednik se zahvalio i Elonu Musku, vlasniku kompanije SpaceX, te je poručio da je zahvalan što nije pokleknuo pred "ucjenama i pritiscima antiturskih lobija".

Erdogan je poručio kako će se brzina i kapacitet prijenosa podataka povećati preko petnaest puta pokretanjem Turksat 5B satelita.

"Na ovaj način će se korisnicima u području pokrivenosti pružati usluge širokopojasnog satelitskog interneta uključujući kopno, more i vozila u zraku gdje je pristup internetu ograničen", rekao je turski predsjednik.

Zamjenik ministra saobraćaja i infrastrukture Turske Omer Fatih Sayan govorio je o mogućnostima turskog satelita te je izjavio kako se Turksat 5B od drugih satelita razlikuje po velikim kapacitetima koji će omogućiti da svako tursko selo ima pristup internetu u narednom periodu.

"Od danas, internet u skoro 2.000 škola osigurava Turksat. Sa Turksat 5B satelitom, mi ćemo mnogo efikasnije koristiti naše satelite kako ne bismo niti jedno selo ostavili bez interneta", izjavio je Sayan.