Španija: Desetine manjih zemljotresa potreslo Granadu

asd
Desetine manjih zemljotresa i potresa nastavilo je da potresa provinciju Granada u Španiji i danas, nakon što su stanovnici morali da potraže skloništa tokom prethodne noći.

U razmaku manjem od pola sata sinoć, registrovana su tri velika zemljotresa, jedan magnitude 4,5 i dva magnitude 4,2, saopštio je Nacionalni geografski institut Španije (IGN).

Stotine stanovnika Granade i okolnih gradova moralo je da napusti svoje domove i potraži skloništa na ulicama, uprkos policijskom času koji je na snazi u zemlji, zbog suzbijanja daljeg širenja koronavirusa.

Šteta je uglavnom ograničena na padanje predmeta, pločica i nekih krovova, dok su se u ostalim zgradama pojavile velike pukotine.

U čuvenoj Alhambri nije došlo do strukturnih oštećenja, osim na delu grudobrana na zidanam, za koji je Odbor poverenika Alhambre rekao da će biti ojačan. Region je nastavio da se trese i danas, a stručnjaci su naveli da bi seizmološka aktivnost mogla da se nastavi i nedeljama ili čak mesecima, ali sa malim magnitudama.

Od 23. januara, oko 310 zemljotresa je zabeleženo u toj oblasti, a njih osam je imalo magnitude iznad tri.

Granada je jedna od seizmološki najaktivnijih regiona Španije. Prvi registrovan zemljotres je bio 1431. godine, kada je uzrokovao velike štete u Alhambri. Najgori je bio 1884. godine, kada je poginulo više od 800 osoba.