Španija se nada otvaranju za međunarodne turiste od juna

asd
Španska vlada je saopćila da se nada da će se zemlja otvoriti za međunarodne putnike od juna, dok Evropski parlament raspravlja o uvođenju Covid pasošima za cijelu EU.

Ministar turizma Fernando Valdes rekao je da će se pilot test za međunarodni turizam održati u maju kako bi Španija bila spremna da primi putnike narednog mjeseca.

EU radi na stvaranju digitalnih propusnica na vrijeme za ljetne praznike, podsjeća BBC. Propusnica bi obuhvatila sve koji su ili vakcinisani protiv Covid-19, imaju negativan test ili su se nedavno oporavili od te bolesti.

Nekoliko je zemalja već počelo koristiti digitalne ili papirne propusnice kako bi ublažili lokalne lockdowne. Valdes je rekao na turističkoj konferenciji u Meksiku da će njegova zemlja “biti spremna u junu da svim putnicima širom svijeta kaže da nas možete posjetiti”.

Međutim, bilo kakav plan otvaranja za neeuropski turizam zavisio bi o digitalnom zelenom certifikatu EU-a, a Valdes je rekao da to nije čarobni štapić.

Španija je odavno omiljena destinacija za britanske turiste, ali morat će pričekati još nekoliko sedmica kako bi saznali mogu li uraditi rezervacije. Od 17. maja, putovanje u inostranstvo u turističke svrhe moglo bi se nastaviti za ljude u Engleskoj prema smjernicama premijera Borisa Johnsona za ublažavanje ograničenja.

Također se očekuje da će vlada Velike Britanije odrediti koje će zemlje spadati u “zelenu”, “jantarnu” i “crvenu” kategoriju prema novom sistemu boja zasnovanima na riziku od zaraze. Oni će odrediti zahtjeve za testiranje i karantenu za putnike kada se vrate iz različitih zemalja.