Španija tone u najgoru recesiju u historiji

spanija
U drugom kvartalu ove godine zabilježen historijski pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 18,5 posto zbog pandemije koronavirusa

 

U Španiji je u drugom kvartalu ove godine zabilježen historijski pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 18,5 posto zbog pandemije koronavirusa, čime je uništen šestogodišnji oporavak od finansijske krize, saopćeno je danas iz Nacionalne kancelarije za statistiku.

Smanjenje BDP-a, koje je teže od očekivanih 16,6 posto, uslijedilo je nakon pada od 5,2 posto u prvom kvartalu, čime je Španija rekordnim tempom ušla u najveću recesiju do sada. Španija je bilježila rast 24 kvartala zaredom do prvog kvartala ove godine i počela je u potpunosti da se oporavlja od finansijske krize iz 2008. godine, prenosi Srna.

Administracija je predvidjela pad od 9,2 posto u ovoj godini, čime je nadmašeno smanjenje tokom finansijske krize od 2008. do 2013. godine, a očekuje se rast od 6,8 posto naredne godine.

Posebno su ugroženi mali biznisi, koji su na rubu propasti. Do sada je 40.000 barova, restorana i hotela trajno zatvoreno. Ta bi cifra mogla porasti na 65.000 do kraja godine, što je 20 procenata od ukupnog broja, prenosi AFP.