ŠPD UNSKO-SANSKE ŠUME: Sa "FSC" certifikatom broj 1 u FBiH

Šumsko privredno društvo "Unsko-sanske šume" d.o.o Bosanska Krupa je prvo šumarsko preduzeće u Federaciji BiH koje je dobilo prestižni FSC certikat za cijelo područje kojim gospodari i ovaj važan akt posjeduje već punih osam godina.

Certikat koji izdaje Međunarodno vijeće za upravljanje šumama sa sjedištem u Bonu svojevrsna je potvrda koja dokazuje da je gospodarenje šumskim resursima koje primjenjuju Unsko-sanske šume ekološki prihvatljivo, ekonomski opravdano i društveno korisno.

Za jedno ovakvo priznanje, tvrde u ovom poduzeću bile su potrebne godine odricanja i marljivog i mukotrpnog rada. S obzirom da provedba pricipa Međunarodnog vijeća za upravljanje šumama podliježe redovnim i strogim kontrolama svake godine, tako su 17. i 18. aprila ove godine, eksperti certifikacijske kuće SGS iz Slovačke izvršili kontrolu provedbe "FSC" certifikata u Unsko-sanskim šumama.

Kontrolu certificiranja izvršili su vođa tima Milan Toth, certifikator Bojan Đurić i lokalni ekspert Stevan Stančić. I ovaj put, međunarodni stručnjaci za certificiranje šuma mogli su da vide samo dobru organizaciju i lijepe šume.

Od početka procesa certificiranja, u Unsko-sanskim šumama napredak je bio vidljiv iz godine u godinu, a kako ističu ovlašteni certifikatori, ove godine stanje je daleko najbolje.

Direktor Preduzeća Haris Mešić izrazio je svoje zadovoljstvo ovakvim nalazom procjenitelja i obećao da će ŠPD ići još korak dalje u šte će se certifikatori i sami uvjeriti prilikom sljedećeg nadzora. Pomenuti certifikat najbolje demantuje one koji konstantno napadaju i krivo optužuju Unskosanske šume, dokazujući da iza uspjeha ovog preduzeća i pravilnog gazdovanja šumskim resursima ne stoji niko drugi do savjesni i vrijedni zaposlenici, što su između ostalog, istakli i sami certifikatori.