ŠpicaArt festival: Mladi bihaćki umjetnici stvarali djela u gradskoj pasareli (FOTO)

Home

ŠpicaArt festival: Mladi bihaćki umjetnici stvarali djela u gradskoj pasareli (FOTO)


U Bihaću je jučer održan ŠpicaArt - festival street art umjetnosti, koji je na inicijativu mladog Bišćanina Anika Duba okupio značajan broj umjetnika iz različitih branši.

Petnaestak lokalnih umjetnika iz domena street arta, muzike, fotografije, slikarstva i turizma stvarali su svoja djela u gradskoj pasareli u Bihaću, a organizator festivala i svih aktivnosti je mladi umjetnik Anik Dub.

Screenshot_3

"Sama ideja se rodila iz nekog bunta da se umjetnost izvede na ulicu i bude dostupna svima, a tematika se veže za naš grad. Pošto već stiže jesen, hladniji period, sivilo i depresija, htjeli smo napraviti neko osvježenje našim gradu i njegovim stanovnicima", rekao Dub za Klix.ba.

Screenshot_4

On je na zidovima pasarele slikao pojedine životinje iz Nacionalnog parka Una, dok su ostali umjetnici prikazali brojne druge simbole Bihaća. Gradska pasarela je odabrana budući da je jedna od najprometnijih lokacija u gradu, a i bila je u jako lošem stanju.

Screenshot_5

Mladim umjetnicima se odazvao i Sej Ramić, akademski slikar iz Bihaća.

"Želimo uljepšati našu pasarelu, da bude kreativna, da ljudi uživaju kada prolaze svaki dan na posao i sa posla. Ja sam na zidovima naslikao legendu našeg grada Osmana Kadića, poznatijeg kao Rođo. On je poznat da je uvijek vukao kolica po gradu u kojima je dostavljao ljudima robu i time zarađivao za život. Zasigurno, unikatna i specifična ličnost Bihaća", rekao nam je Ramić.

Bihać je oduvijek bio grad umjetnika, a ovog puta mlade umjetničke snage, potpomognute onima najiskusnijima, ostavit će svom gradu vrijedna djela u obliku murala i grafita koji će ubuduće krasiti zidove pasarele i time izazivati pažnju prolaznika.

 

(Izvor: Klix.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Ned, 17/09/2017 - 08:13

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top