Špirić: SNSD i Dodik ne žele secesiju već razgovore

.
Mi 25 godina od Dejtona u BiH nemamo konsenzus između partija koje čine partnerstvo u vlasti, rekao je Špirić

 

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirić rekao je da SNSD i Milorad Dodik ne žele secesiju, već politički razgovor, koji je odgovor na sve izazove, i vraćanje na ustavne pozicije i Dejtonski mirovni sporazum.

- Građani ne treba da se boje rata. Ozbiljne politike ne podrazumijevaju sukobe, već ozbiljne razgovore. Srbi ne bježe od razgovora za sva otvorena pitanja - rekao je Špirić, navodeći da se u BiH kreira zamjena teza da SNSD i Milorad Dodik žele secesiju.

On je naveo da se 25 godina nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH došlo u situaciju da su dva konstitutivna naroda Srbi i Hrvati nezadovoljni, te da je logično vrijeme da se "povuče ručna" i da se treća strana pozove i da se razgovara.

- Nikoga ne možete na silu tjerati da živi zajedno ukoliko se ne naprave komotna rješenja za sve - rekao je Špirić večeras za ATV.

Prema njegovim riječima, Sarajevo očekuje da međunarodna zajednica i međunarodni predstavnici uređuju odnose u BiH.

- Mi 25 godina od Dejtona u BiH nemamo konsenzus između partija koje čine partnerstvo u vlasti, a nema konsenzusa ni u okviru konstitutivnih naroda - kaže Širić.

FOTO: AVAZ