Spomen na krajiškog heroja: "U Adilu Bešiću svi mi možemo imati uzor"

U organizaciji Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja i odlikovanja USK-a jučer je u Bihaću obilježena godišnjica pogibije Adila Bešića, heroja oslobodilačkog rata i nosioca najvišeg ratnog priznanja značke Zlatni ljiljan.

Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona, sa Sandijem Salkićem, ministrom za pitanja boraca, i Rasimom Pajićem, predsjedavajućim Skupštine USK-a, organizovao je prijem za porodicu Adila Bešića i dobitnike priznanja Zlatni ljiljan.

U kasarni u Bihaću je, uz obilježavanje dana Oružanih snaga, organizovan i sat historije uz referat o liku i djelu Adila Bešića, po kojem kasarna nosi ime.

Image

Porodica, pripadnici boračkih udruženja, delegacije Grada, Vlade i Skupštine USK-a odali su počast i položili cvijeće na turbe Adilu Bešiću.

- "U Krajini ćemo uvijek pamtiti svoje heroje. Ja sam odrastao gledajući u vas. U branitelje koji su jurišali u odbranu Bosne i stasao sam u čovjeka kakav jesam danas gledajući u vas. Hvala vam. Naučili ste cijelu generaciju iza vas da nema odustajanja kad te vodi plemenit cilj. Da nema povlačenja, ma kako teško bilo, da nema prepreka koje su nepremostive kad te vodi čisto srce. Ja sam u vama vidio uzor. U Adilu Bešiću svi mi možemo imati uzor. To kako o njemu i danas govori svaka kuća na Vrsti, Gati, Klokotu...to kako zbore o njemu naši komandanti, zlatni ljiljani koji ističu da je uvijek išao prvi, da je štitio ljude. Govore o njegovoj mudrosti i hrabrosti, ali o dobroj duši i karakteru. Daj nam Bože da za sobom takav trag ostavimo i da tako i mi djecu podižemo. Neka mu je vječni rahmet i hvala", kazao je u svom obraćanju premijer USK-a Ružnić.