Spomenik specijalcima Odreda "Bosna" uzburkao javnost: Je li tenku mjesto u školskom dvorištu

,
"Mreža za izgradnju mira" uputila inicijativu

Odnedavno je glavni grad Bosne i Hercegovine bogatiji za spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću, a sada je u planu i postavljanje spomenika specijalcima Odreda "Bosna", i to u obliku tenka.
 

Sama najava da će spomenik biti u obliku tenka pokrenula je lavinu reakcija u javnosti, a razlog je taj što treba biti postavljen u parku kod Druge gimnazije.

Iritantan izgled

Haris Badžić iz "Mreže za izgradnju mira", koalicije koja okuplja više od 250 članica u Bosni i Hercegovini, kazao je za „Avaz“ kako ova koalicija nema ništa protiv spomenika, već da su sporni njegov oblik i lokacija.

Spomenik sarajevskim specijalcima koji su učestvovali u odbrani grada i države nije problem kao takav, smatramo da spomenik treba biti postavljen i nismo protiv te ideje, protiv smo iritantnog izgleda tog spomenika - kaže Badžić.

Ističe i kako spomeniku nije mjesto u parku pored Druge gimnazije, jer bi „mogao utjecati na svijest mladih ljudi“.

Imali smo sastanke s gradonačelnicom, ali i s predstavnicima udruženja, ovu inicijativu smo pokrenuli 2017. godine - ističe Badžić.

Upućena inicijativa

Pitali smo Badžića kakav je bio ishod tih sastanaka, da li je pronađen kompromis i je li uvažena inicijativa "Mreže za izgradnju mira“.

Ono što znamo jeste da je izdata građevinska dozvola. Ukoliko se ne varam, Općina Centar i Grad Sarajevo pripremaju se da podignu spomenik. Na sastancima smo razgovarali o izgledu. Idejno rješenje, kada smo i reagirali prvi put 2017. godine, bilo je da tenk koji okružuje pet vojnika nije pravo rješenje, spomenici bi trebali drugačije izgledati, oblik treba da podsjeća na mir, a ne na ratno stanje. Naši ljudi još nisu u potpunosti obradili sve ono što se dešavalo 90-ih godina - podsjeća Badžić.

Dodao je da razgovori nisu urodili plodom, očekivali su da će imati neke rezultate, ali da ih sada ne vide. Ističe i kako će nastaviti sa svojom inicijativom te da neće odustati.

Kakva se poruka šalje

Spomenik koji će biti posvećen borcima koji su dali život za Bosnu i Hercegovinu je više od divnog gesta, no postavlja se pitanje kakvu to poruku šalje mladima. U vremenu kada se dešavaju ubistva u školama, kada sve više učenika vrši nasilje i donosi oružje u obrazovne ustanove, šalju prijeteće poruke nastavnicima i dojavljuju bombe, kakvu će poruku učenicima poslati tenk u blizini škole i da li će nadležni ipak reagirati i promijeniti oblik ili lokaciju samog spomenika. 


 

Foto: Vlada KS