Sporazum Erdogana i Trumpa o libijskom ratu

Libija
Nakon razgovora s američkim kolegom, turski predsjednik navodi kako se bliži nova era za Libiju.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potvrdio je kako su postignuti "određeni dogovori" sa čelnikom Sjedinjenih Američkih Država Donaldom Trumpom koji bi mogli najaviti "novu eru" za sukob u Libiji, prenosi Al Jazeera English pozivajući se na agencije.

Zvanična Ankara podržava međunarodno priznatu libijsku Vladu Fayeza al-Sarraja čije su snage proteklih sedmica odbile napad na prijestolnicu Tripoli koji su izvodile snage odmetnutog komandanta Khalife Haftara.

Iako SAD (kao i UN) zvanično priznaje libijsku Vladu nacionalnog dogovora (GNA), Haftar uživa podršku Washingtonovih saveznika – Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Francuske i Saudijske Arabije, ali i Rusije.

"Nakon našeg razgovora, može se reći kako dolazi nova era između SAD-a i Turske kada je riječ o libijskom procesu. Došli smo do nekih dogovora", izjavio je Erdogan za TRT, te nagovijestio kako bi dvije države mogle napraviti "naredni korak", ali nije ponudio više detalja.

U saopćenju Bijele kuće se navodi kako su dva čelnika razgovarala o ratu u sjevernoafričkoj državi, sukobima u Siriji, te o široj regiji na istoku Sredozemnog mora, ali se također ne navode detalji.

Ofanziva na Sirte

Turska podrška GNA-u pomogla je promjeni omjera snaga u državi, te jedinicama iz Tripolija da zabilježe značajne vojne pobjede u nizu na zapadu države, te oko prijestolnice, nanijevši težak udarac Haftarovoj jednogodišnjoj kampanji za osvajanje Tripolija.

Prošle sedmice su snage GNA preuzele aerodrom u Tripoliju, te počele dominirati u odnosu na Haftarovu Libijsku nacionalnu armiju (LNA) kojoj je sjedište na istoku države. U ponedjeljak su snage GNA pokrenule ofanzivu na strateški grad Sirte i odbacile jednostrani prekid vatre koji je tokom vikenda predložio Egipat, Haftarov saveznik.

Egipat je pozvao da prekid vatre bude uspostavljen od ponedjeljka, u sklopu inicijative kojom se tražilo uspostavljanje izabranog vijeća za Libiju. Ovo su pozdravili Rusija i UAE, također pristalice Haftara.

No, Erdogan je naveo kako će se GNA nastaviti boriti kako bi osvojila priobalni grad Sirte, a zatim i zračnu bazu Jufra koja je dalje južno u strateški važnoj regiji naftom bogate Libije.