Sporno devet Abdićevih savjetnika, budžetskim novcem finansiran kafe-bar

Zapošljavanje devet savjetnika načelnika Fikreta Abdića bez propisanih uvjeta koje moraju ispunjavati te stvaranje skoro pola miliona maraka više obaveza od onih predviđenih budžetom, bili su tek neki od razloga zbog kojih su federalni revizori dali negativno mišljenje Općini Velika Kladuša za način trošenja prošlogodišnjeg budžeta.

Dodatni razlog za negativno mišljenje je i davanje 250.000 KM transfera Udruženju za zaštitu nezaposlenih dioničara “Agrokomerca” za obavljanje redovne djelatnosti te 410.132 KM Javnom preduzeću “Komunalije” za uvođenje novih djelatnosti.

 

- Načelnik je od novembra 2016.  imenovao devet savjetnika, koliko je i sistematizirano. Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji za radna mjesta savjetnika nisu utvrđeni uvjeti u pogledu vrste visoke školske spreme, radnog iskustva i druga pitanja, što nije u skladu s uredbom Unsko-sanskog kantona – dio je izvještaja revizora.

 

Za plaće i naknade za ovih devet savjetnika od novembra 2016., kad je Abdić preuzeo dužnost načelnika općine, pa do kraja prošle godine, isplaćeno je skoro 400.000 KM.

 

Ured za reviziju institucija u FBiH upozorio je i da je Općina prekoračila budžet za 471.504 KM, a ovo se odnosi na sudske presude iz prošle i ranijih godina, koje rebalansom budžeta nisu planirane u dovoljnom iznosu.

U okviru transfera za Javno preduzeće “Komunalije” dato je i 69.819 KM za robe, usluge i radove za uređenje kafe-bara.

 

- Posebno naglašavamo da je neprimjereno da se iz budžetskih sredstava finansira i kafe-bar – opaska je iz revizorskog izvještaja.

 

Inače, prethodna kontrola ove općine bila je za 2008. godinu.

 

Neopravdani ugovori o djelu

U prošloj godini zaključeno je 17 ugovora o djelu i na njih je potrošeno skoro 37.300 KM, od čega dio neopravdano. Načelnik Abdić angažirao je po ugovoru o djelu ličnog pratioca i vozača, mada posao vozača i ličnog pratioca uopće nije sistematiziran.

 

- Najznačajniji izdatak po osnovu ugovora o djelu odnosi se na naknade ličnom pratiocu i vozaču načelnika, njegove troškove na službenim putovanjima (17.192 KM) te za usluge prevodioca (11.087 KM). Naknade vozača i prevodioca iznosile su 1.848 KM. Ugovorima za usluge prijevoda nisu jasno definirani poslovi koji se trebaju izvršiti – navode revizori.