Spreman prvi dron bh. proizvodnje?

.

Ministar odbrane BiH, Zukan Helez, nedavno je najavio da će uskoro biti predstavljen prvi domaći dron, izrađen na tlu Bosne i Hercegovine. Ova vijest izazvala je široku pažnju, ali i postavila pitanja o samoj proizvodnji, ko stoji iza ovog projekta i kakvi su budući planovi za domaću namjensku industriju.

Iako su detalji o proizvodnji drona još uvijek obavijeni velom tajne, ministar Helez je iznio nekoliko naznaka koje ukazuju na to da ovaj poduhvat nije obuhvaćen standardnim vojno-industrijskim procesima. Također, nije jasno koja kompanija stoji iza ovog projekta, budući da su neki od relevantnih aktera u namjenskoj industriji, poput Centra za napredne tehnologije Sarajevo, negirali uključenost u proizvodnju dronovam javlja Federalna televizija.

S druge strane, direktor Tehničkog remonta Bratunac, Slaven Ristić, izrazio je optimizam povodom vijesti o proizvodnji drona, ističući potencijal zemlje za razvoj tehnologija i privlačenje inženjerskog talenta.

 

Uprkos nedostatku konkretnih informacija o proizvodnji drona, postavlja se pitanje kako će ovaj poduhvat utjecati na već postojeće kompanije u namjenskoj industriji BiH. Prema Ristićevim riječima, BiH već proizvodi oklopna vozila i drugu vojnu opremu, a proizvodnja dronova može biti nova prilika za rast i razvoj u ovoj industriji.

 

S druge strane, iz Vlade Federacije BiH ističe se važnost poboljšanja tehnoloških procesa, povećanja broja zaposlenih i proizvodnje u kompanijama namjenske industrije. Neki od ključnih ciljeva u narednom razdoblju su i smanjenje posrednika u industriji te poboljšanje uvjeta rada za zaposlene.

Uzimajući u obzir rastući izvoz bh. oružja, koji je u 2023. godini iznosio 408 miliona maraka, jasno je da je namjenska industrija ključni segment bh. privrede.

 

Ukupno gledano, proizvodnja prvog drona bosanskohercegovačke proizvodnje predstavlja važan korak u razvoju namjenske industrije zemlje, ali i postavlja izazove koji će zahtijevati sveobuhvatan pristup kako bi se osiguralo održivo i konkurentno poslovanje u budućnosti.