Dodik: Spremni smo upotrijebiti silu ako federalna policija dođe na granicu s RS

“To je identična situacija. Ako veliki svijet misli da Kosovo ima to pravo i ako je do sada podržavao da ima status nedovršene države, zašto bi nama ovdje to neko osporavao, po kom principu međunarodnog, a i moralnog prava?”, pita Dodik.

On smatra da je za srpski narod na Kosmetu najbolje da se razgraniči sa Albancima, a u BiH sa Bošnjacima, ukazujući da “svijet ide ka tome”.

“Sada se stvara globalizacija sa drugačijim predznakom, a to je da se prvenstveno jačaju nacionalni i državni identiteti. Mi, Srbi, moramo razumjeti kakvo vrijeme dolazi i vidjeti šta je nacionalna politika u narednih 100 godina. I mi možemo da kažemo – Srbija, RS i srpski narod prije svega”, rekao je Dodik.

On je rekao da RS poštuje Dejtonski mirovni sporazum, ali da je jasno da je BiH neodrživa, jer nema osnovni konsenzus.

Govoreći o mogućnosti postizanja konačnog rješenja za Kosovo i Metohiju, Dodik je naveo da ako je varijanta reintegracija cijelog Kosova i Metohije u sistem Srbije “onda to ima svoje reperkusije na politički sistem vlasti i strukturu vlasti u Srbiji”.

“Ako bi Albanci bili konstitutivni narod u Srbiji, morali biste da im date garancije da će imati jednu od tri najvažnije funcije u državi i znatan broj ministara u Vladi. Da li je Srbija spremna da to prihvati?”, pita Dodik i dodaje da prvo treba odgovoriti na to pitanje.

Povodom najave ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Dragana Mektića o dolasku policije iz Federacije BiH na granicu RS, Dodik je poručio da će Banjaluka to spriječiti, jer je, prema Ustavu BiH, bezbjednost u RS u nadležnosti policije RS.

“Stalni su napadi na policiju RS, a vrhunac je ova neartikulisana Mektićeva izjava. To ćemo smatrati napadom, biće upozoreni da se vrate, a ako to ne učine, biće upotrijebljena sila”, poručio je Dodik.