Koordinacija aktivnosti i saradnja predstavnika svih nivoa vlasti: Spriječiti izgradnju nuklearnog odlagališta na Trgovskoj gori

Poduzimanje svih raspoloživih mjera, shodno ustavnim nadležnostima, s ciljem sprečavanja odlaganja/skladištenja radioaktivnog i nuklearnog otpada u blizini granice s Bosnom i Hercegovinom i aktivnosti usmjerene na kontrolisanje migrantske krize u BiH – teme su o kojima su jučer u Sarajevu razgovarali Mustafa Ružnić, premijer USK-a, i Asim Dizdarević, ministar pravosuđa i uprave, sa Jasminom Emrićem, zastupnikom u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Zastupnik Emrić kontinuirano se zalaže za reagovanje državnih vlasti u BiH vezi sa problemom planiranog uspostavljanja odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora na lokaciji Čerkezovac u općini Dvor u Hrvatskoj, na samoj granici sa BiH.

Kako se najavljuje realizacija uspostavljanja Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u vojnom skladištu Čerkezovac, zastupnik Emrić podsjeća da se izgradnji protive lokalne zajednice i u BiH i u Hrvatskoj, te će, sa ciljem da se pokrene međunarodna arbitraža, krajem marta u Sarajevu biti organizovana konferencija na kojoj će se govoriti o ovom problemu i pogubnosti takve odluke vlasti susjedne države za okoliš i zdravlje građana pograničnog područja.

Premijer USK-a, u ime Vlade Kantona, istaknuo je podršku ovoj aktivnosti zastupnika Emrića tim prije što je i programskim aktivnostima Vlade USK-a za ovaj mandantni period precizirano da će poduzimati sve ustavom dozvoljene mjere da se spriječi izgradnja nuklearnog odlagališta na granici sa BiH, konkretnije upravo ovim Kantonom.

Predstavnici izvršne vlasti USK-a u jučerašnjem su razgovoru istakli nužnost jake koordinacije i zajedničkog djelovanja predstavnika vlasti svih nivoa u rješavanju problema, a jedan od najvećih problema trenutno jest migrantska kriza. Kako je zima na izmaku, a sa proljećem se očekuje novi migrantski val na tzv. balkanskoj ruti, zastupnik Emrić iznijet će inicijativu premijera USK-a da se održi tematska sjednica Parlamenta BiH na kojoj bi se ukazalo na potrebu hitnog djelovanja i hitne pripreme realne strategije djelovanja u migrantskoj situaciji.