SPUS o studentici koja je veličala Ratka Mladića: Učinit ćemo sve kako bi se ovakav govor i ponašanje najstrožije kaznili

spus
Takvo ponašanje predstavlja gnusan čin koji najstrožije osuđujemo, navode iz SPUS-a

Nakon što je studentica sa Univerziteta u Sarajevu Slađana Todić veličala ratnog zločinca Ratka Mladića, oglasili su Studentskog parlamenta Univerizeta u Sarajevu. 

 

 

- Sa žaljenjem i ljutnjom smo zaprimili informaciju kako pojedini studenti UNSA na svojim profilima veličaju presuđene ratne zločince, na dan kada obilježavamo genocid u Srebrenici, najbolniju tačku našeg naroda i naše države. Takvo ponašanje predstavlja gnusan čin koji najstrožije osuđujemo.

U skladu sa postojećim pravilima Univerziteta u Sarajevu, naši predstavnici u tijelima i organima Univerziteta će tražiti hitno sankcionisanje, te izmjenu pravilnika kojima bi se za ovakva ponašanja izricale najstrožije kazne. Također, tražit ćemo da se pod obaveznim predmetima na fakultetima društvene grupacije uvede obavezni predmet o studiju genocida, kako bi mlade generacije učile o stradanjima, sistemskom planiranju i izvršenju genocida nad Bošnjacima „zaštićene zone UN-a“.

Ovakva ponašanja se ne smiju dešavati, historijske činjenice i sudske presude se ne smiju negirati, bolne rane našeg naroda se ne smiju dirati, te u skladu sa tim, poduzet ćemo sve neophodne korake i radnje kako bi se ovakav govor i ponašanje najstrožije kaznilo i nikada u budućnosti ne ponovilo - naveli su.