SPUS pozvao kantonalne zastupnike da ne glasaju za izmjene Zakona o visokom obrazovanju

spus
Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS) je pozvao zastupnike u Skupštini Kantona Sarajevo da ne podrže Nacrt Zakona o visokom obrazovanju.

 

Ponovili su da su predložene izmjene ovog zakona diskriminatorne po studente.

"U proteklim mjesecima, SPUS je zajedno sa svojim asocijacijama i studentima UNSA, formirao mišljenje povodom Nacrta zakona o visokom obrazovanju. Nakon diskriminatornih i degradirajućih rješenja koja je većina Komisije (op. a. koja je utvrdila prijedlog izmjena) prihvatila kao njima odgovarajuće, studenti su napustili Komisiju jer neće i ne žele da se koriste kao paravan i krinka za donošenje zakona štetnog po njih", poručili su.

Kako su saopćili, nakon niza dezinformacija i dezavuisanja koje su u javnost pristigle od predlagača Zakona, njihova dužnost je da se otvoreno usprotive ovakvom degradirajućem i dehumanizirajućem pristupu i odnosu prema studentima.

Pozvali su kantonalne zastupnike na, kako su naveli, odgovornost.

"U skladu sa tim, SPUS je sa svojim asocijacijama mjesecima unazad formirao listu primjedbi koje se moraju uzeti u ozbiljno razmatranje prilikom rasprave o Nacrtu. Primjedbe na zakonski tekst će biti dostavljene resornom ministarstvu te svim zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo koji nose dužnost i odgovornost opiranja i izmjene ovog elitističkog Nacrta Zakona. Ovim putem pozivamo sve zastupnike na odgovornost prema građanima, prema studentima i njihovim porodicama, te da ne dopuste diskriminaciju studenata, oduzimanje njihovih prava, degradiranje i dehumaniziranje konstantnim dezavuisanjem od predlagača te da ne dopuste izjednačavanje Univerziteta u Sarajevu sa privatnim univerzitetima", istakli su.

Tvrde da će se studenti u, kako su naglasili, jednom od najtežih vremena dovesti u položaj da neće moći ostvariti i/ili zadržati javno finansirano mjesto te će studijski proces otežati u toj mjeri da će studenti odlučiti da svoje studiranje prekinu na Univerzitetu u Sarajevu, a nastave na privatnim fakultetima, gdje se kvalitet nastavnog procesa smanjuje u odnosu na Univerzitet.

U SPUS-u su potom pozvali zakonodavce da ne usvoje Nacrt Zakona o visokom obrazovanju.

"U ovom postupku, studenti će braniti svoja prava svim mogućim sredstvima i neće nikom dopustiti da im se ta prava oduzmu. SPUS poziva zastupnike u Skupštini Kantona Sarajevo da u skladu sa studentskim ukazivanjem na jasno postojeće primjedbe i problematizirajuće članove Zakona, na sjednici glasaju za studente, a ne za Zakon koji studentima uskraćuje prava", poručili su.

Kako su saopćili, transparentan rad i glas studenata povodom ovih pitanja najvažniji te shodno tome će javno objaviti rezultate glasanja za sporni Zakon i samim tim su pozivali zastupnike na odgovornost prema studentima i njihovim porodicama koji su graditelji buduće akademske zajednice.

Podsjećamo, ranije danas su iz SDP-a poručili da neće podržati izmjene Zakona o visokom obrazovanju jer smatraju, između ostalog, da se njima komercijalizira obrazovanje.

Rektor UNSA Rifat Škrijelj i kantonalna ministrica nauke, visokog obrazovanja i nauke Melika Husić-Mehmedović su podržali usvajanje Nacrta Zakona tvrdeći da će se njime poboljšati kvalitet visokog obrazovanja. Usvajanju se usprotivio i dio akademske zajednice.

Foto: Studomat.ba