Sraman čin: U Bratuncu sinoć organiziran skup podrške Ratku Mladiću

asd
U Bratuncu je sinoć održana projekcija filma u kojem se "slavi" lik i djelo ratnog zločinca Ratka Mladića. Projekciju je organizvalo Udruženje "Istočna alternativa" i to u mjestu gdje su počinjeni najstrašniji zločini pod komandom Mladića. Po gradu su bili obljepljeni i plakati sa likom Mladića na kojima piše "Genocida nije bilo" i "Bog te poživio i zdrav nam bio".

Projekciju su organizovali, kako su kazali, “u znak podrške i zahvalnosti srpskom generalu, heroju i ratnom komandantu Vojske Republike Srpske”.

Kako je objavio BIRN, porjekcija je počela podizanjem tri prsta i uzvicima “Živjela RS, živio Ratko Mladić”.

Pogledajte OBJAVU

Projekciji prisustvovalo desetak članova ovog udruženja. Uslijedile su brojne reakcije građana. Reagovala je i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

“Sramotan prikaz ‘Veličanja genocida’ uoči konačne presude Haškog tribunala za “Krvnika Bosne”. Na istom području se dogodio jedan od najgroznijih zločina za koje je čovječanstvo znalo”, napisala je Turković.

Podsjetimo, danas će u Hagu biti izrečena drugostepena – konačna presuda Ratku Mladiću. Tereti se za najteže ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini (1992-1995.), uključujući i genocid. Prvostepeno je osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Drugostepenu i konačnu presudu će, kako je iz Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) najavljeno, izreći sudije Žalbenog vijeća – Prisca Matimba Nyambe, Aminatta Lois Runeni N’gum, Seymour Panton, Elizabeth Ibanda-Nahamya i novoimenovani sudija Mustapha El Baaj.

Optužnica Haškog tužilaštva Ratka Mladića kao jednog od ključnih aktera udruženih zločinačkih poduhvata (UZP) u BiH, između ostalog, tereti za namjeru trajnog uklanjanja/progona Bošnjaka, bosanskih Hrvata i drugog nesrpskog stanovništva s velikih dijelova Bosne i Hercegovine.