Izetbegović: Srbi i Bošnjaci žive stotinama godina zajedno i tako će i ostati

Nama je potrebno pomirenje u BiH da bismo nastavili normalno živjeti, zajedno, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović po dolasku u kompleks Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari gdje će danas prisustvovati komemoraciji i dženazi 35 žrtava srebreničkog genocida.

“Srbi i Bošnjaci žive stotinama godina zajedno i nastaviće da žive zajedno. Samo na istini može doći do pomirenja. Na negiranju i provokaciji i nagrađivanju ratnih zločinaca ne može doći do istinskog pomirenja”, rekao je Izetbegović.

Pozvao je sve one koji znaju gdje se nalaze preostali mrtvi iz genocida u Srebrenici počinjenog u julu 1995. godine, da kažu i olakšaju svojim dušama.

“Danas ćemo sahraniti dječaka od 16 godina, starca od 71 godinu, bračni par Dudić, žena je imala 20 godina i bila šestom mjesecu trudnoće… Broj onih koje sahranjujemo iz godine u godinu se smanjuje, ali broj nas koji dolazimo se povećava. To je poruka onima koji negiraju genocid, onima koji nagrađuju ratne zločince, da je vrijeme da prestanu”, poručio je Izetbegović.