"Za desetak dana Srbija počinje da gradi autoput između Beograda i Sarajeva"

Na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izrazio uvjerenje da je sporazum Srba i Albanaca od ogromnog značaja za stabilnost Balkana.

"Za desetak dana Srbija počinje da gradi i auto-put između Beograda i Sarajeva, baš kao što smo već izgradili mnoge saobraćajnice i železnice ili baš kao što ih i gradimo, jer želimo da budemo bliži svim našim susedima, kako bismo se bolje upoznali i međusobno razumeli. A tu je i auto-put do Banjaluke. Tada će biti manje prikupljanja lakih političkih poena putem uvreda koje se upućuju susedima, a više saradnje. Jedan od načina da se to postigne jeste uspostavljanje Regionalne ekonomske zone. I niko ne treba da strahuje da se iza te ideje krije ideja neke nove Jugoslavije ili da je to izraz želje za srpskom hegemonijom, samo zato što dolazi iz Beograda. Verujem da bi naša mala, podeljena tržišta Zapadnog Balkana bila svima mnogo zanimljivija kada bismo zajedno delovali. Regionalna ekonomska zona ne bi bila zamena za Evropsku uniju, ali bi mogla da bude izraz naše brige za sebe, barem dok ne završimo taj dugi proces pristupa evropskim integracijama", kazao je Vučić u New Yorku, prenosi N1.

Poručio je da Srbija poštuje sve države članice Ujedinjenih nacija i njihov teritorijalni integritet i suverenitet.

"Nikada nismo tražili niti ćemo ikada tražiti nešto što nije naše. Očekujemo da dobijemo isti nivo poštovanja. Ne dajemo sebi pravo da svet delimo na dobar ili loš, niti da procenjujemo šta je ispravno ili pogrešno, ali se ponosimo svojom slobodarskom tradicijom i doprinosom koji smo kroz istoriju dali u borbi za pravo i pravdu", kazao je.

Naveo je da se Srbija zalaže da se sva otvorena pitanja u svetu rješavaju na miran način i putem dijaloga uz poštovanje međunarodnog prava i važećih Rezolucija UN-a.

"Želimo da negujemo stara prijateljstva i gradimo nova. Zato sa ponosom kažemo ovde, u ovoj velikoj i najvažnijoj dvorani na svetu, da ćemo dati sve od sebe kako bismo unapredili saradnju sa afričkim, svim azijskim i latinoameričkim zemljama. To je ujedno i način na koji mi vidimo budućnost Srbije i budućnost sveta. Prijateljstvo, međutim, nije nešto što je dato jednom zauvek; treba ga čuvati i neprestano negovati i u tom pogledu se uvek možete osloniti na Srbiju. I kao što sam rekao - na putu smo ka Evropskoj uniji i imamo partnerske odnose sa zapadnim zemljama, uključujući sve intenzivniju saradnju sa SAD, ali smo ponosni na naše odlične odnose sa Rusijom i Kinom. Saradnja sa prijateljskim afričkim, azijsko-pacifičkim i latinoameričkim zemljama takođe je u fokusu srpske spoljne politike", naveo je Vučić.