Srbija preporučila svojim građanima da napuste Ukrajinu

321
Mjesecima jača zabrinutost da Rusija, koja je nagomilala snage na ukrajinskoj granici, razmišlja o invaziji na Ukrajinu

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije preporučilo je svim svojim građanima koji trenutno borave u Ukrajini da razmotre mogućnost privremenog napuštanja teritorija te zemlje.

- Preporučujemo da državljani Republike Srbije koji planiraju putovati u Ukrajinu razmotre odlaganje putovanja, a također molimo da svi državljani koji su i dalje u Ukrajini budu u stalnom kontaktu s Veleposlanstvom Republike Srbije u Kijevu - priopćeno je na službenoj internetskoj stranici Ministarstva vanjskih poslova.

Dok raste popis zemalja koje povlače državljane iz Ukrajine zbog straha da bi Rusija mogla izvršiti invaziju na tu zemlju, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij usprotivio se sijanju panike jer, kako je rekao, ona pomaže samo neprijatelju.

Mjesecima jača zabrinutost da Rusija, koja je nagomilala snage na ukrajinskoj granici, razmišlja o invaziji na Ukrajinu. Snage koje Rusija podupire već kontroliraju dijelove istočne Ukrajine, a Rusija je anektirala poluotok Krim 2014.

Rusija niječe bilo kakve takve planove. Međutim, Moskva je iskoristila pažnju usmjerenu na to područje da izrazi strahove da je NATO ušao preblizu njezinu teritoriju te zahtijeva da se sigurnosni savez povuče s onoga što Rusija smatra prostorom svojeg utjecaja.