Srbijanci otkrili Neum: Ovo je raj, mnogo je ljepše nego što smo očekivali

neum
U Neumu možete uživati u prstacima, specijalitetu koji je svuda u Evropi zabranjen, kao i u skrovitim fensi plažama, do kojih put znaju samo dobri poznavaoci prilika. Neum je i jedini grad na moru, koji će, za koju godinu, završiti pod mostom, piše u reportaži beogradskog Blica.

 

Ipak, ove i druge skrivene čari jedinog grada u BiH koji se nalazi na moru mnogim turistima nisu poznate. Jer, većini onih koji godinama ljetuju u Neumu nije ni do gala večera, ni do dalekih plaža, sa trščanim suncobranima i skupim ležaljkama.

Penzioneri iz BiH godinama dolaze u Neum na more, na nekoliko dana, neki iz navike, jer su prije rata njihova preduzeća ovdje imala odmarališta, a neki zato što nemaju pasoš, jer ionako nemaju novaca da putuju po bijelom svijetu.

Česti gosti u Neumu su i porodice skromnijih finansijskih mogućnosti, zato što je ovdje smeštaj znatno jeftiniji nego u Hrvatskoj. Uz to, mobilne telefone građani BiH mogu koristiti bez rominga, a nema ni gimnastike sa stranim valutama i preračunavanjem cijena jer se, logično, ovdje, kao i svuda u BiH, sve plaća domaćim konvertibilnim markama.

Ali, ove godine se situacija drastično promijenila. U Neum su pohralili i oni koji nisu ni slutili da će ljetovati u BiH.

Kada su Crna Gora, Hrvatska i Grčka, zbog epidemije korone, stavile rampe na svoje granice, 24 kilometra bosanskohercegovačke obale na Jadranu okupirali su gosti iz Beograda, Novog Sada, Bihaća, Banja Luke i mnogih drugih gradova u sjevernoj BiH i Srbiji.

"Du ju spik ingliš" vam u Neumu neće biti od neke koristi, ali ekavicu možete čuti na svakom koraku.

Među turistima je ove godine mnogo mladih. Đina Milošević, studentica iz Užica je, kao i većina njenih vršnjaka, oduševljena Neumom.

"Volim Bosnu i Bosance, a volim i more. More u Bosni je za mene super kombinacija", kaže Đina.

No, mnogi lokalci bi je, da su ovo čuli, pogledali poprijeko. Jer, oni se ljute kad neko za Neum kaže da je "bosanski grad".

"Neum je, naravno, u Hercegovini, to zna svako ko se razumije u geografiju. Ako neko kaže da je Neum u Bosni, onda i ja mogu reći da je Sarajevo u Hercegovini", kaže gradonačelnik Neuma Živko Matuško, koji je, naravno, "čisti" Hercegovac.

Mehmed Imamović je Bosanac, ali je i pravi neumski barba, takoreći lokalac. On zna ono što turisti ne znaju. Ovaj penzionisani revizor iz Tuzle ima kuću u Neumu i već decenijama ovdje provodi ljeta. Dugo je, kaže, gledao kako kolone turista, Jadranskom magistralom, prolaze kroz Neum, hrleći u Hrvatsku. A šta to, zaboga, Hrvatska ima, a da Neum nema!?

"Evo, konačno je i nas bog pogledao. Drago mi je što dolazi sve više gostiju iz Srbije. Neka vide ovu lepotu i neka nam se dogodine vrate", kaže Mehmed i pokazuje strmi makadamski put, koji vodi do jedne od naljepših plaža na Jadranu.

Kada nakon dva tri kilometra "off-road" vožnje i još stotinak metara pješačenja kroz krš i kamenjar stupite na "Feral beach" bit će vam jasno da se svaki metar avanture isplatio.

Tiha uvala, ograničen broj kupača, jer ovdje možete doći samo s rezervacijom, te tršćani suncobrani, beli baldahini i restorančić s morskim specijalitetima i hladnim pićem – sve to izgleda kao da ste iz BiH odjednom banuli – na Maldive

U ovim blagodetima uživala je i grupa mladića iz Beograda: Cole sa Dorćola, Uroš iz Zemuna, Nikola s Voždovca, Rule s Banovog Brda, Direktor s Novog Beograda… Oni nisu upućeni u verbalni rat na temu čiji je Neum. Što se njih tiče, Neum je njihov, bar do kraja odmora; zauzeli su borbeni položaj u baru na plaži i – ne odstupaju.

"Nije nam žao što smo putovali skoro 500 kilometara, jer ovdje je mnogo, mnogo ljepše nego što smo očekivali. Nema šta da pričamo, vidite i sami, raj na zemlji", kažu uglas mladi Beograđani.