Srbijanski državljanin zbog rada na crno mora platiti 17.000 eura kazne

Foto: Sebastian K.

Jedan je srbijanski državljanin (52) zbog situacije s koronavirusom 2019. godine izgubio posao. Kako bi uspio nešto zaraditi odlučio je potražiti dodatan posao na “crno”. Međutim, to ga je sada skupo koštalo te mora platiti kaznu od 17.158 eura.

Budući da je izgubio posao 2019. godine on se prijavio na Zavod za zapošljavanje (AMS) te je sve do 2021. godine dobivao naknadu za nezaposlene. Međutim, srbijanski državljanin je stavio oglas na internetsku stranicu “Willhaben” u kojemu je svoje usluge nudio kao nekvalificirani radnik. On tu svoju dodatnu zaradu nikada nije prijavio. Prema podacima državnog odvjetništva počinjena šteta iznosi 17.158 eura.

Suđenje za prevaru održano je jučer u St.Pöltenu. Optuženik se branio kako je do korona krize bio uzoran građanin koji je uvijek radio, ali je uslijed korona krize ostao bez posla, a samo najam stana od 700 eura bi teško mogao platiti s naknadom od AMS-a. “Uvijek sam bio pristojan radnik, uvijek sam bio zauzet i korona kriza me učinila nezaposlenom te dovela na sud”, rekao je optuženik.

Sudac je odredio nepravomoćnu presudu od devet mjeseci uvjetnog zatvora, a optuženik je obećao nadoknaditi svu prouzrokovanu štetu.

Foto: Sebastian K.

Izvor: Kroativ.at