Srebrenica opet ostaje pusta i tiha, desetine hiljada ljudi odlazi do idućeg 11. jula

Nakon cjelodnevnog programa u Memorijalnom centru Potočari povodom obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici klanjana je dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka 35 žrtava.

Nakon što su žrtve pronašle konačni smiraj, a članovi porodica se oprostili od najmilijih, Potočari i Srebrenica opet će ostati tiho i pusto mjesto. Sve do 11. jula iduće godine.

Tome svjedoče kilometarske kolone vozila na izlazu iz Memorijalnog centra u Potočarima. 

Brojni automobili i autobusi krenuli su kućama, prema svim krajevima Bosne i Hercegovine, ali i drugim evropskim zemljama odakle su danas pristigle desetine hiljada osoba kako bi odali počast svim žrtvama genocida.

"U poslijepodnevnim satima očekuje se pojačan promet putničkih vozila i autobusa na svim putevima koji vode iz Srebrenice prema ostalim krajevima BiH. Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da budu maksimalno oprezni i poštuju upute ovlaštenih osoba", saopćeno je iz BIHAMK-a.

Prema dostupnim informacijama danas u Potočarima i Srebrenici nisu zabilježeni incidenti, a pripadnici Hitne pomoći iz Sarajeva, Tuzle, Zenice, Brčkog i Zavidovića obavili su blizu 85 pregleda.

Prema riječima dežurnog ljekara, jedna osoba je zadržana na intenzivnoj klinici, dok je druga prevezena u Sarajevo zbog tegoba. Jedan pacijent je prebačen u bolnicu zbog epileptičnog napada.

Najviše intervencija ljekari su imali zbog povreda nogu, odnosno neadekvatne obuće, kao i zbog dehidracije.