SREĆA NAŠA TRAJALA JE KRATKO: Zastupnik Šepić sluđen razvojem situacije oko akciza!

Home

SREĆA NAŠA TRAJALA JE KRATKO: Zastupnik Šepić sluđen razvojem situacije oko akciza!


Odmetnuti zastupnik SDA, Senad Šepić, glasao je protiv seta zakona o akcizama kako bi se osvetio stranačkim kolegama iz SDA i kako bi pokazao da je njegov glas jako bitan, čak presudan za funkcioniranje parlamentarne većine.

Odmetnuti zastupnik SDA, Senad Šepić, na posljednjoj sjednici  Predstavničkog doma Parlamenta BiH glasao je protiv prijedloga Vijeća ministara da se o setu zakona o akcizama odlučuje po hitnoj proceduri.

Sav sretan što prijedlog Vijeća ministara nije dobio potrebnu većinu, slavodobitno je izjavio kako su u Parlamentu BiH „poraženi aktuelni politički lideri“!

Šepić je rekao da je ovakvim ishodom glasanja „poražena stara matrica ponašanja nesposobne i neodgovorne politike koja ne razumije aktualno stanje i poziciju u kojoj se nalazi naš narod i naša država”.

”’Set zakona o akcizama ide u redovnu proceduru i to je dobro. Generalno, nisam protiv uvođenja akciza da bi se gradile ceste. Taj sistem je poznat u svijetu i to nije sporno. Međutim, to se mora urediti transparentno i sistematski, a ne da bi se zadužili da nastavimo finansirati neuspješnu, nekompetentnu i nakaradnu vlast”, naveo je Šepić u izjavi za medije.

”Drago mi je da smo bili zajedno, između ostalih, i kolege Sokolović, Ahmetović i Mehmedović. Jučer u Parlamentu nije pao neki ‘reformski zakon’. Nije zaustavljena cestogradnja. Nije pala reformska agenda. Ne, jučer su u Parlamentu BiH poraženi aktualni politički lideri u BiH”, obrazložio je razloge zbog kojih je glasao protiv prijedloga Vijeća ministara BiH.

No, Šepićevo slavlje nije trajalo dugo. Vijeće ministara munjevito je reagiralo pa je na vanrednoj sjednici utvrđen novi prijedlog zakona, koji je u osnovi identičan kao i prethodni, i uputilo ga u u parlamentarnu proceduru. Inovirani prijedlog već je usvojen na Domu naroda a nema sumnje da će biti usvojen i na sjednici Predstavničkog doma koja će se najvjerovatnije održati u ponedjeljak, 10. aprila.

Stvarni razlozi zbog kojih je Šepić s obje ruke glasao protiv predloženog zakona, nemaju nikakve veze s njegovim objašnjenjem. Svi prigovori koje je iznio potpuno su besmisleni:

a) o povećanju akciza rasprava se vodi već pune dvije godine i taj zakon nije prelomljen preko koljena,

b) sav novac prikupljen od akciza odlazi na račun entitetskih direkcija za ceste i autoceste,

c) poticaji za poljoprivrednike (pa i tzv. plavi dizel) isplaćuju se iz entitetskih budžeta,

d) povećanje akciza nema nikakve veze s aktuelnim liderima – ta je obaveza zapisana u Reformskoj agendi kao i u Pismu namjera MMF-a.

Sve je to naravno poznato zastupniku Šepiću, ali on je ipak glasao protiv. Zašto?

Učinio je to iz krajnje ličnih, karijerističkih razloga. Glasao je protiv kako bi se osvetio stranačkim kolegama iz SDA i kako bi pokazao da je njegov glas jako bitan, čak presudan za funkcioniranje parlamentarne većine. Riječ je o svojevrsnoj ucjeni stranačkog vrha: ako SDA ne ispuni Šepićeve ambicije, onda će on glasati protiv svega što predlaže „njegova“ partija.

Ovoga puta Šepić se prevario u kalkulaciji jer je i bez njegovog glasa osigurana podrška u Predstavničkom domu.

 

(Izvor: Slobodna-bosna.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Pet, 07/04/2017 - 19:34

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top