Sreću i spas tražiš? Evo put…

islam

 

Kao što ima jedan, samo jedan, pravi iskreni nam prijatelj, a to je dobro djelo, imamo svi samo jednog, istinskog, neumornog, neprijatelja. „Šejtan je doista čovjekov otvoreni neprijatelj“ (Isra 53).

„Slušao sam i naučio četiri hiljade poslanikovih hadisa. Na jednom sam posebno zastao vjerujući da, ako ga budem u životu primjenio, naći ću sreću na ovom i spas na budućem svijetu“: kaže poznati alim Imam Šibli:“Taj hadis je:“Radi za ovaj svijet onoliko koliko ćeš na njemu ostati, za budući svijet radi onoliko koliko ćeš tamo boraviti, za Allaha onoliko koliko ti je potreban, a za vatru onoliko koliko je možeš trpiti.“ (Muslim)

Ako razumiješ i slijediš poruke ovog hadisa, naći ćeš sreću na dunjaluku i spas na ahiretu. Bez sumnje, svaki musliman, ma mogli bi reći svaki čovjek, želi i sreću i spas. Nije nemoguće postići oboje. Nismo od Stvoritelja ostavljeni bez putokaza, slao je svim narodima, ljudima svim je poslao i poslanika i Objavu. Iz Objave i prakse poslaničke možemo jasno prepoznati korake koje nam je činiti kako bi ovdje sretno, a tamo u obilju džennetskih radosti živjeli.

Iz ovih izvora vjere naše učimo ko nam je stvarni prijatelj koji nas ovdje usrećuje i istovremeno spasu vodi. Ima samo jedan prijatelj koji to neprekidno radi, neprekidno nam priskrbljuje sreću, i koji će biti nam društvo kad svi drugi prestanu to biti. To je dobro djelo. Dobro djelo čovjeka usrećuje, zadovoljnim i radosnim čini. Ono je samo po sebi nagrada, zbog sreće koju nam u prsa nastanjuje, a tek će za njega prava nagrada doći. Poslanik kaže:“Tri stvari čovjeka do mezara prate; imetak, porodica i djela. Dvije se s mezara kući vrate, to su porodica i imetak, a ostaju samo djela.“ (Tirmizi) Eto, zato nema boljeg prijatelja na putu sreće i boljeg saputnika do kuće spasa, od djela dobrog.

Uzvišeni nam je poslao Poslanika i Objavu zarad naše sreće i spasa i odatle učimo kako da poimamo materijalno, kako da shvatamo dunjaluk bez kojeg ne možemo. „Za dunjaluk radi koliko ćeš tu boraviti“, a taj boravak je kratak, prekratak u odnosu na vječnost i zato dobro upamti da Allah dž.š kaže:“Ono što je u vas, prolazno je, a ono što je u Allaha, vječno je“ (Nahl 96).“Za ahiret radi onoliko koliko ćeš tamo biti“, a tamo se bude vječno. Zato dobro poslušaj ovaj hadis koji nas precizno opisuje, upozorava i šta da činimo, upućuje nas. Poslanik kaže:“Čovjek govori, moj imetak, moj imetak, žudi za njim, griješeći stiče ga, a zaboravlja da je njegovo samo ono što pojede, pa kroz njega prođe, što obuče, pa podere, i što podjeli, pa tako ovjekovječi“ ( Muslim). Nema sreće za čovjeka ako je gladan, nije sretan ni kad je oskudno odjeven, ali nema mu spasa, a on je važan jer podrazumjeva vječnost, ako se u dunjaluk zaljubi, pa borbu za spas zapostavi.

Ljudi, tako nas je Allah stvorio, teže ugledu, vole biti viđeni i poznati. Ono što nam Uzvišeni šalje kao put sreće i spasa, a to je Objava i Poslanik, kazuje nam da ono što je ovdje ugled, kod Allaha dž.š. nije. Poslanik kaže:“ O Ebu Zerre, doista je vlast emanet (povjerena stvar), a na Danu Kijametskom će predstavljati poniženje i kajanje. Izuzetak je onaj koji je uzme sa njenim hakom (obavezom), pa onda izvrši ono što je bio dužan da uradi u vezi nje, a kako će to uraditi, Ebu Zerre?“ (Nesai) Allah dž.š. nam jasno kaže da je kod Njega najugledniji onaj koji Ga se najviše boji, a to je onaj koji najmanje griješi. Koliko treba za vatru raditi? Onoliko koliko je možeš trpiti, a ne smetni s uma da nas Poslanik upozorava da je ova dunjalučka vatra sedamdeseti dio po žestini džehennemske vatre.

Kao što ima jedan, samo jedan, pravi iskreni nam prijatelj, a to je dobro djelo, imamo svi samo jednog, istinskog, neumornog, neprijatelja. „Šejtan je doista čovjekov otvoreni neprijatelj“ (Isra 53). „Šejtan vam je neprijatelj, pa ga neprijateljem i držite“ (Fatir 6). Šta šejtan hoće? Svim silama hoće da nas u Vatru nastani. On je uzrok našoj zavidnosti, uzrok je našoj mržnji, on nas nagovara da ogovaramo, da jedni drugima podmećemo, nagovara nas da budemo neodgovorni, da lažemo, da varamo, da krademo, da…. Eto, onoliko koliko možeš vatru trpiti, toliko se šejtanu prepusti.

Sigurno smo brojne hadise i čitali i čuli. Nije prvi put da danas čujemo hadis:“Radi za ovaj svijet onoliko koliko ćeš na njemu ostati, za budući svijet radi onoliko koliko ćeš tamo boraviti, za Allaha onoliko koliko ti je potreban, a za vatru onoliko koliko je možeš trpiti“, ali možda je prvi put da o ovom hadisu željni sreće i spasa, ozbiljno razmislimo.

Uzvišeni Bože podari nam dunjalučku sreću i ahiretski spas. Amin