Sredozemna medvjedica snimljena u Dubrovniku

.
Ovo je prva potvrđena dojava o ponovnom pojavljivanju sredozemne medvjedice (Monachus monachus) u akvatoriju Dubrovnika

Vjerujemo da će se sredozemna medvjedica u budućnosti ponovo nastaniti i podizati mlade

FOTO: PRINTSCREEN / YOUTUBE

Dubrovčanin Dani Dilberović je na Dančama opazio i snimio sredozemnu medvjedicu, saopćila je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko – neretvanske županije kojoj se javio i poslao snimak.

Ovo je prva potvrđena dojava o ponovnom pojavljivanju sredozemne medvjedice (Monachus monachus) u akvatoriju Dubrovnika. Do danas je Javna ustanova primila više dojava o uočenoj sredozemnoj medvjedici u području Dubrovačko – neretvanske županije i to na području posebnog rezervata u moru i području evropske ekološke mreže Malostonski zaliv, kao i području značajnog pejzaža Rijeke dubrovačke, u blizini izvorišta rijeke Omble.

Međutim, niko nije uspio da snimi jedinku sredozemne medvjedice, čime bi se zvanično potvrdio njen nalaz i prisutnost.

- Vjerujemo da će se sredozemna medvjedica u budućnosti ponovo nastaniti i podizati mlade i stvoriti stabilnu populaciju u području akvatorija Dubrovačko, neretvanske županije, ali i preostalog dijela Hrvatske.

Zaposleni u Javnoj ustanovi u saradnji s Udruženjem BIOM učestvuju u monitoringu ove vrste i njenih staništa na području akvatorija Dubrovačko-neretvanske županije, u okviru kojeg su se osim potencijalnog pronalaska žive jedinke, pretraživale potencijalne lokacije njenog staništa u kojima bi se odmarala ili podizala mladunčad”, navode iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim djelovima prirode Dubrovačko – neretvanske županije.

Oni pozivaju sve građane, ali i posjetioce Županije koji provode vrijeme na moru, ukoliko uoče sredozemnu medvjedicu, da dojave i po mogućnosti fotografišu ili snime, te da jedinku ne uznemiravaju.