Srpska premijerka: Moramo ubrzati cijepljenje

.
SRBIJA mora ubrzati kampanju procjepljivanja namjerava li krajem juna biti epidemiološki sigurna, poručila je premijerka Ana Brnabić, dok u Kriznom štabu ocjenjuju da bi za mjesec i pol do dva mjeseca moglo biti manje od 100 zaraza na dnevnoj razini

Srbija je danas prijavila 30 smrtnih ishoda i dodatnih 1987 novozaraženih od 11.657 testiranih, što je drugi dan uzastopce manje od 2000 zaraza, u usporedbi s jučerašnjih 1695, uz uobičajeno manje testiranja tijekom vikenda - 8956.

 

U blagom padu je i broj hospitaliziranih - 5318 u odnosu na jučerašnjih 5601 te 183 pacijenta na respiratorima, što je za 15 manje nego jučer.

 

Stiglo još pola milijuna doza kineskog cjepiva

U Beograd je danas stigao još jedan kontingent od pola milijuna doza kineskog cjepiva Sinopharm, a dočekujući tu pošiljku u beogradskoj zračnoj luci, premijerka Brnabić naglasila je da su do sada od 4.5 milijuna ukupno pristiglih doza tri milijuna Sinopharmovih.

Prvu dozu cjepiva u Srbiji je, prema njezinim riječima, dosad primilo oko 1.959.000 osoba, što je 34 posto punoljetnih građana, a cilj je postići 37 posto do kraja travnja. U kampanji cijepljenja prednjači Beograd s više od milijun cijepljenih.

 

"Moramo ubrzati procjepljivanje i u drugim dijelovima Srbije kako bismo kraj lipnja dočekali potpuno sigurni", rekla je Brnabić novinarima.

 

Istodobno član Kriznog stožera epidemiolog Branislav Tiodorović optimistično prognozira očekivani trend. Ako bi u idućih 15 dana brojke nastavile padati, a cijepljenje bude ubrzano, on očekuje manje od tisuću zaraženih dnevno, a za nekih mjesec i pol do dva mjeseca zaraze na dnevnoj razini bi mogle pasti ispod troznamenkastog broja.