Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja: Najoštrije osuđujemo verbalne i fizičke napade na prosvjetne radnike

Kantonalni odbor Kantona Sarajevo u saopćenju za javnost najoštrije osuđuje verbalne i fizičke napade koji se u posljednje vrijeme dešavaju u vrtićima i školama širom BiH.

"Nažalost, većina napada na prosvjetne radnike zbog istih razloga ne budu prijavljeni nadležnim organima, a počinioci nikada ne budu kažnjeni.

Posljednji u nizu takvih napada desio se u OŠ ˝Marin Držić˝ na Buni kod Mostara. Verbalni i fizički napad na naše dvije kolegice - dvije nastavnice u pomenutoj školi koji je, zbog ocjena, izvršio roditelj učenice  škole, svima nama treba da bude veliko upozorenje da takva ponašanja moramo preventivno i sistemski sprečavati.

Ovakve situacije nameću pitanje statusa prosvjetnih radnika i njegove zaštite na način da se napad na prosvjetnog radnika smatra napadom na službeno lice i da se zakonski definišu rigorozne kazne za počinioce. 

Pozivamo sve sindikate obrazovanja da zajednički dignemo svoj glas i izborimo se za dignitet, sigurnost i bolji status prosvjetnih radnika u BiH" stoji u saopćenju Sindikata obrazovanja.

Image