''Šta će biti protivusluga imenovanju Ćuluma za direktora SIPA-e i kome''

Darko Ćulum posljednje četiri godine je direktor Policije Republike Srpske, a čitavih 30 ima policijskog staža. Srednju policijsku školu završio je u Sarajevu 1988. godine, a godinu dana kasnije počinje raditi u struci. Dok su ga mnogi penzionisali, zbog ostvarenih uslova i beneficija, dosadašnji šef prijedlog Ćuluma za direktora SIPA-e, smatra najbojim izborom.

"Riječ je o kadru sa najvećim iskustvom i bogatom policijskom karijerom. Nakon izbora Ćuluma očekujem mnogo bolju saradnju između MUP-a Republike Srpske i SIPA-e, a samim tim i više zajedničkih akcija s ciljem bezbjednosti naših građana koja u prethodnom periodu nije bila na najvišem nivou", rekao je to ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

Nakon što je ministar bezbjednosti BIH Fahrudin Radončić, van snage stavio prijedlog svog prethodnika Dragana Mektića, te tako osporio produženje mandata Perici Staniću, fotelja se u SIPA-i smiješi Darku Ćulumu. Zvanično bi sve moglo biti u srijedu nakon sjednice Savjeta ministara.

"Tu je provedena procedura, kao što znate, predloženo je, sada je na Savjetu ministara da završi imenovanje", kazao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Iz grupe Pravda za Davida, pozivaju na odustajanje imenovanja Ćuluma. Smatraju ga odgovornim za represiju, ali i zataškavanje ubistva. Sve je, kako su kazali, plod stranačkog dogovora Radončić-Dodik, Ozren Perduv istakao je:

"Smatamo da je to sramno i ponižavajuće za sve, jer je taj čovjek direktor iste one policije koja je organizovala sramnu press konferenciju u martu 2018. godine, isti onaj koji je bio na čelu policije koja je 25.12.2018. godine brutalnom akcijom krenula na goloruk narod, hapsila Davora i Suzanu, koja je represivnim mjerama pokušala da pogazi Ustavom zagarantovana prava građanima koji su podrška porodici Dragičević."

Darka Ćuluma mnogi pamte po izjavi da je slučaj Krunić “rasvijetljen”, iako je motiv “još uvijek nepoznat”. Pamte ga i po izjavi da je gram kokaina u Banjaluci pojeftinio:

"Zavisi to od tržišta, od potražnje i ponude, ali mislim da je (gram kokaina) oko 100 KM."

Prateći kadrovsku slagalicu novih koalicionih partnera, pristanak bošnjačkog korpusa na imenovanje Ćuluma, analitičarku Tanju Topić ne iznenađuje. To samo znači, kako je kazala, da se protivusluga očekuje na nekom drugom imenovanju:

"Mnoge političke partije koje sada učestvuju u slaganju vlasti dobri su stari prijatelji, koji ispod radara javnosti savršeno funkcionišu već nekoliko decenija i vrlo lako se dogovore o podjeli izbornog plijena."

Jako bitna između ostalih, funkcija za državu, ali i Stranku demokratske akcije, pozicija je direktora OSA-e, na kojoj u SDA i dalje insistiraju da ostane Osman Mehmedagić, dosadašnji direktor kojem je istekao mandat, ali i poništena fakultetska diploma.