Šta će dalje biti sa ikonom koju Rusija vraća BiH?

Lavrov
Ne postoji propisana procedura za vraćanje poklona koji je neki strani dužnosnik primio od funkcionera iz BiH, tako da je ovaj slučaj presedan u našoj diplomatskoj praksi, stoji u odgovoru Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) o tome šta kada ikona koju je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu stigne u BiH.

 

Situacija koja se dogodila u Bosni i Hercegovini, tokom posjete Lavrova, je skandal u nekoliko dimenzija, ocjenjuje za RSE Slobodan Šoja, bivši bosanskohercegovački ambasador u Francuskoj.

Ponajprije stoga, kako kaže, jer nije ispoštovan osnovni diplomatski protokol, koji nalaže „da protokol javi drugom protokolu šta će dobiti na poklon, da bi mogli da se ravnaju i da im se da prilika da nešto slično naprave“.

Video možete pogledati i OVDJE 

 

„Utrkivala su se tri člana Predsjedništva ko će gore dočekati Lavrova i ko će se gore ponašati. Dakle, Milorad Dodik je potpuno preuzeo stvar u svoje ruke, ono što treba da radi protokol i to je prva greška koja je nastala. Druga greška bio je izbor. Izbor je potpuno pogrešan. Dakle, ne daje se nikada ikona koja pripada tradiciji neke druge zemlje“, kaže Šoja.

Ovakvih primjera vraćanja poklona, zaključuje, teško da ima igdje, jer, sve da ih je i bilo, to ostaje unutar institucija pošto se razmjene nikada ne odvijaju pred kamerama, za razliku od BiH, gdje političari „obožavaju kamere, jer kamere znače njihovu moć i pomažu im da ostanu na vlasti.“

O tome kakva je dalja procedura, te da li će ikona, koja bude vraćena Ministarstvu vanjskih poslova BiH, biti proslijeđena institucijama koje su za to nadležne, još niko ne zna.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, u čijoj je ingerenciji i odjel Interpola, koji raspolaže bazom podataka o ukradenim djelima, nije odgovorila na upite RSE.

O proceduri nisu željeli govoriti ni u kabinetu Milorada Dodika, navodeći da je najvažnije da se dostave dokazi iz Ukrajine, a onda će biti poznati i dalji koraci.

Šta ako se pokaže da je ikona ukradena?

Ako je ikona sporna i utvrdi se da je ukradena postoje pravni mehanizmi, koji će, dalje, utvrđivati odgovornost, kaže za RSE bivši bosanskohercegovački diplomata Hajrudin Somun. Ukoliko se utvrdi suprotno, male su šanse da se ona vrati u Rusiju.

„Vrlo je teško u ovom našem bosanskohercegovačkom stanju predvidjeti šta će se dogoditi ako zaista dođe ikona u Ministarstvo vanjskih poslova. Da li će onda, na primjer, predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik, ne znam u kakvom je on zdravstvenom stanju, tražiti da se njemu lično ili njegovim ljudima to uruči, ili da se uruči državnom protokolu pa da se nastavi procedura dalja“, ističe Somun, dodajući da, ukoliko se utvrdi njeno porijeklo i značaj kao historijskog blaga, Ministarstvo vanjskih poslova, bi trebalo da stupi u kontakt s Ambasadom Ukrajine u Sarajevu i da se onda pokrene postupak za vraćanje ikone u vlasništvo te države.

Iz Umjetničke galerije BiH nestala su 53 djela, od čega je 46 pravoslavnih ikona. Interpol traga za 109 umjetničkih djela iz Bosne i Hercegovine.

Više na portalu Radija Slobodna Evropa.

Ambasador: Ikona iz Ukrajine iznijeta bez dozvole, čekamo zvaničan odgovor BiH

Ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič kaže za N1, komentarišući diplomatski skandal sa aferom ikona, da je ambasada u Sarajevu poslala diplomatsku notu Ministarstvo spoljnih poslova BiH i zatražila odgovore o tome odakle Miloradu Dodiku sporna ikona koji je poklonio Sergeju Lavrovu tokom posjete BiH.

Afera ikona i diplomatski skandal koji je izazvala nije okončana, a do kakvih je saznanja došla Ukrajina o poklonu koji je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov dobio od člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika?

Aleksandrovič kaže da pregovore vodi ukrajinska ambasada u Sarajevu, koja je i zatražila odgovore od BiH.

"Uputila je notu, ali za sada nije dobila nikakav odgovor", rekao je Aleksandrovič.

Ambasador je podsjetio da su i Ukrajina i BiH članice Konvencije UN o mjerama za zabranu i sprečavanje nedozvoljenog uvoza, izvoza i prenosa svojine kulturnih dobara, što, kako je rekao, znači da dvije zemlje moraju da sarađuju po tom pitanju.

"Tražili smo odgovore o tome kakva je ikona, kako su dobili tu ikonu. Nema sumnje da ona pripada Ukrajini, ali čekamo odgovor bosanske vlade", dodaje Aleksandrovič.

BiH, kaže mora da objasni odakle im ikona.

"Ako je porodična i poklonjena, to je u redu, ali treba nešto da čujemo od njih. Imam jednu informaciju od Ministarstva kulture Ukrajine, a ono izdaje posljednje dozvole za privremeni izvoz sa teritorije Ukrajine, dakle van zemlje, povodom nekih izložbi i slično, ta ikona nije bila na spisku bilo kakvih dozvola za izvoz. To znači da je ona bila prenijeta van Ukrajine na nezakonit način. Ali ne optužujemo nikoga, čekamo zvaničan odgovor bosanske strane", naglasio je ukrajinski ambasador.

Iz Dodikove stranke kažu da je riječ o "porodičnoj, osveštanoj ikoni".

"Ako nema nikakvih problema, zašto ne čujemo ništa zvanično od BiH strane? Ako je porodično dobro, neko bi se javio i rekao: Ja sam vlasnik ikone, dobio sam je na taj i taj način. Mi znamo da je jedna teritorija Ukrajine pod okupacijom ruske vojske, i znamo, na žalost, da i državljani Srbije, ali i BiH ratuju na istoku protiv ukrajinske vojske. Mogu da pretpostavim da je neko od tih ljudi iznio ikonu, ali nemam tačne informacije", izjavio je Aleksandrovič.

Na pitanje ima li dokaza da je ikona ukrajinsko vlasništvo, kaže: "Naravno, činjenica da ikona ima pečat i da je bila na spisku ukrajinske komisije, jasno je da je u vlasništvu ukrajinske države. O tome neka nikakve sumnje".

Prema njegovim riječima, najlakše je da se stvari razjasne tako što će "bosanska strana da kaže kako je došla do te ikone".