Svjetski mediji o Karadžiću: Šta čeka tvorca opsade Sarajeva i genocida u Srebrenici

Radovanu Karadžiću danas će biti izrečena konačna, drugostepena presuda pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove. Svjetski mediji podsjećaju na Karadžićevu ulogu u ratu u Bosni i Hercegovini.

BBC piše kako je Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, optužen da je kriv za 10.000 ubijenih Sarajlija i gotovo četverogodišnjoj opsadi glavnog grada BiH.

Guardian podsjeća da je karadžić nekadašnji lider bosanskih Srba čije je ime povezano sa genocidom u Srebrenici, najvećim pooljem civila na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Euronews u svom tekstu najave presude naglašava kako je Radovan Karadžić tokom rata u BiH želio ostvariti spajanje "srpskih dijelova zemlje" sa Srbijom.

Reuters podsjeća, a mnoge druge svjetske medijske stanice prenose, kako je Karadžić bio u bjekstvu od vlasti BiH i Srbije koje su ga tražile zbog podignute optužnice za ratne zločine i genocid.

Podsjećamo, izricanje drugostepene presude Karadžiću pratit će 110 medijskih kuća, koliko ih je akreditovano. Izricanje počinje danas u 14 sati, uz odgodu TV prijenosa od 30 minuta.

Karadžić je u prvostepenoj presudi osuđen na 40 godina zatvora, a od jedanaest tačaka optužnice proglašen je krivim za deset. Oslobođen je samo za prvu tačku optužnice, odnosno za genocid u sedam bh. općina (Foča, Vlasenica, Bratunac, Zvornik, Sanski Most, Prijedor i Ključ), prenosi Klix.