Polaganje eksterne mature ili ipak ne: Šta čeka učenike devetih razreda.

skola
Pandemija je donijela izazove u bh. obrazovanju. Tradicionalni sistem izvođenja nastave preko noći je morao biti zamijenjen online nastavom, što je otežalo i učenicima i nastavnicima.

Učenici devetog razreda na kraju školske godine polažu eksternu maturu iz nastavnih predmeta bosanski jezik i književnost/ hrvatski jezik i književnost/ srpski jezik i književnosti, prvog stranog jezika te matematike. Prošle godine zbog pandemije i nastave koja se odvijala online učenici završnih razreda osnovne škole nisu polagali eksternu maturu. Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Odbor Kantona Sarajevo podnio je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS inicijativu da učenici devetih razreda ni ove godine ne polažu eksternu maturu.

Suštinu inicijative pojasnio je Saudin Sivro, predsjednik ovog sindikata.

"Inicijativa podrazumijeva da učenici devetih razreda nemaju polaganje eksterne mature te da se umjesto toga izvrši ekvivalent bodovanja zaključnih ocjena iz ova tri predmeta (bosanski jezik i književnost/ hrvatski jezik i književnost/ srpski jezik i književnost, matematika i prvi strani jezik) iz šestog, sedmog, osmog i devetog razreda na način da se ocjene saberu i podijele sa dva i dobiju bodovi umjesto bodovanja sa polaganja eksterne mature", kazao je.

Sivro ističe kako očekuje da će Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS podržati prijedlog.

"Odluka treba biti donesena najkasnije do kraja mjeseca kako bi učenici devetih razreda znali šta ih čeka do kraja ove nastavne godine. Vrlo bitno je naglasiti da učenici devetog razreda nisu imali nastavu u školama od marta prošle godine te da bi, ukoliko naša inicijativa ne bude prihvaćena, učenici imali dodatni stres tokom svoga školovanja", dodao je.

Ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović kazala je da će odluku o održavanju eksterne mature donijeti uskoro.

"Nastavni proces je opterećen brojnim izazovima, a naši učenici devetih razreda su skoro godinu u online okruženju. Svjesna sam da su to teške okolnosti za naše učenike. Iduće sedmice sam pozvana na tematsku sjednicu Vijeća roditelja Kantona Sarajevo gdje ćemo razgovarati o eksternoj maturi", kaže ministrica.

Podsjećamo, učenici devetog razreda osnovne škole, trećeg razreda trogodišnjeg i četvrtog razreda četverogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja, 8. februara su se vratili u školske klupe.