Šta čini sjajnu mamu?

mama i dijete
Ponekad samo ljubav majke prema djetetu nije dovoljna.

Dakle, šta čini sjajnu mamu? Pogledajmo pobliže ovu listu vrhunskih kvaliteta majke. Garantovano imate mnogo, ako ne i sve.

  • 1. Strpljenje

Sa strpljenjem, manje je vjerovatno da ćete vikati, gubiti živce ili reći stvari zbog kojih biste mogli požaliti, posebno kada je jutarnje vrijeme i morate izaći kroz vrata. Biti strpljiva mama je ključno kada je u pitanju majčinstvo.

  • 2. Poštovanje

Lako je biti zajedljiv,sarkastičan ili imati nepoštovanja prema našoj djeci, na način na koji nikada ne bismo željeli da se drugi ponašaju prema njima. Pa zašto to radimo? Poštujte svoje dijete jer je jedinstvena osoba. Ona je divna, nezavisna osoba sa nadobudnom ličnošću, vlastitim ukusima, sklonostima i nesviđanjima, željama i potrebama. Možete se sukobiti oko ideala i mišljenja i ne složiti više puta, ali to nikada nisu razlozi da se prema njoj/njemu odnosite s manje poštovanja.

  • 3. Snaga

Majčinstvo uzima emocionalni danak čak i kod najjačih žena. Napajati svoju unutrašnju snagu i biti kamen na koji se vaše dijete može osloniti postaje još važnije nego ikad. Trebate mu da umirite njegove strahove i poteškoće, da budete jedina konstanta koja će tranzicije učiniti manje zabrinjavajućim. Da će uvijek imati gdje da ode za utjehu. Vi ste stabilna sila u onome što se može osjećati kao kaotičan, zbunjujući svijet.

  • 4. Skromnost

Nismo nepogrešivi, tako da ne treba da pokušavamo da se ponašamo kao što jesmo. Nema ništa gore od toga da dopustite da vas ponos nadvlada. Djeca moraju znati da i odrasli griješe. Da li ste ikada pokušali da prikrijete nešto što ste uradili jer vam je bilo neprijatno da dozvolite svojoj dijeci da vide? Ne možete očekivati od njih da priznaju svoje greške ako to nikada ne učinite svojima. Iskoristite ovo kao priliku da modelirate kako se izvinjavati, čak i samo da bi naučili kako to učiniti drugima. Budite ljubazni i ponizni, i oni će također. Poniznost je blagi podsjetnik da smo na putu cjeloživotnog učenja.

  • 5. Empatičnost

Empatija je sposobnost razumijevanja, pa čak i dijeljenja onoga što drugi ljudi moraju osjećati. Odgovarajući svom djetetu sa empatijom, zapitate se zašto se ono ponašalo na način na koji se ponašao umjesto da uđe u režim pune discipline. Vidite, ako ste poput mnogih roditelja, uvučeni ste u borbu za moć kada se on loše ponaša. Obrve vam se skupljaju, podižete ton, ruke su vam na bokovima. Ponizali ste svoje argumente i osjećate da vam svo strpljenje iscrpljuje.

  • 6. Podrška

Ako se borite sa kontrolom, ovo bi moglo biti teško čuti. Zato što možemo da odgajamo svoju djecu da sijlede naše vrijednosti, interese i principe, ali na kraju krajeva, ne možemo da formiramo ko su oni kao osoba. Prisiljavanje djece na interesovanja, ličnosti ili hobije koji su više usklađeni s našim ne poštuje njihove vlastite strasti i interese.