fbpx Šta je bitka na Bedru i kako je do nje došlo?

Šta je bitka na Bedru i kako je do nje došlo?

Home

Šta je bitka na Bedru i kako je do nje došlo?


Ulazimo polako u drugu trećinu mjeseca ramazana . Pred nama je prva mubarek noć Lejletul-bedr, označena u povijesti islama kao jedna od najvažnijih , presudnih bitaka vjernika protiv mušrika. Bila je to prva ali zanačajna pobjeda , kako se to u Kurani-kerimu definiše “malobrojne skupine protiv znatno brojnije skupine”  , bio je to prvi ispit imana i islama.

Nakon što se nova vjera Islam, pojavila u Mekki, koju je propovjedao Muhamed s.a.v.s.  a koja je bila suprotna dotadašnjem arapskom običaju i učenju, mekanski aristokrati i vladari su sve više bili neprijateljski nastrojeni prema pripadnicima i simpatizerima nove vjere. Zbog te netrepeljivosti dolazi do Hidžre, presljenja iz Mekke u Abesiniju (današnja Etiopija), a nakon Abesinije u Medinu uključujući i Muhammeda a.s.

U Medini su muslimani živjeli u miru, međutim mekanski mušrici su ih odlučili napasti.

Bitka se desila u ljeto  624. Godine (17. Ramazana  2. godine po Hidžri).  Muhammed prima dojavu da je karavana iz Sirije na čelu sa Ebu-Sufjanom prolazi pokraj Medine do Meke, te je odmah počeo da sakuplja vojsku koja je brojala 313 ljudi.  Muhamed je komandovao vojskom lično a sa sobom je poveo i svoje ključne komandante kao što je bio Hamza, zatim buduće halife: Ebu Bekra, Omera i Aliju. Karavan se približio Medini, a Ebu Sufjan je već čuo od prolaznika da Muhamed sprema zasjedu.

Protivnička vojska je brojala 900 do 1000 ljudi među kojima su bili mnogi mekanski uglednici koji su štitili svoje financijske interese. Neki su mislili da će to biti lagana vojna kampanja obzirom na to da je muslimana mnogo manje.

Obje vojske su bile dan jahanja udaljene od izvora Bedr. Mekanska vojska je oformila kamp u blizini doline Bedr. Navodi se da je padala teška kiša dan prije što je otežalo i usporilo kretanje Mekanaca, obzirom na to da su imali 100 konja i 700 kamila. Bitka je krenula slijedećeg dana i to na tradicionalni način: prvaci obje vojske izlaze na dvoboj. Od muslimanske vojske izlaze Hamza, Alija i Ebu Ubejde. Hamza svoga protivnika ubija prvim udarcem, Alija također savlađuje svoga protivnika a Ebu Ubejda je smrtno ranjen. Nakon toga obje vojske ispaljuju strijele jedni na druge, dvojica muslimana su poginula tom prilikom. Nakon toga Muhamed naređuje opći juriš. Bitka je trajala nekoliko sati i navodi se da je muslimanska vojska do rano u podne natjerala mekansku vojsku u bijeg. Buharija navodi listu od 70 Mekanlija koji su poginuli u bici, što bi bilo oko 15-16% vojske a oko 70 je zarobljeno. Muslimani su izgubili 14 ljudi. 

“Allah vas je pomogao na Bedru, kada ste bili malobrojni, zato se Allaha bojte, da biste bili zahvalni. (Alu-‘ Imrân, 123)

(Cazin.NET)

Tagovi
Topic
Objavio: Ned, 11/06/2017 - 09:13

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top